Breu

El PKK declara un alto el foc a Turquia “fins que sigui alleujat el dolor” del poble kurd pel terratrèmol

El grup armat avisa que respondrà si és atacat per les forces de l’Estat

Cemil Bayık anuncia l'alto el foc davant del retrat del fundador del PKK, Abdullah Öcalan.
Cemil Bayık anuncia l'alto el foc davant del retrat del fundador del PKK, Abdullah Öcalan. Autor/a: ANF English screenshot
El copresident del Consell Executiu de la Unió de Comunitats del Kurdistan (KCK), Cemil Bayık, ha anunciat que el PKK declara un alto el foc unilateral a Turquia “fins que el dolor del nostre poble sigui alleujat i les seves ferides es guareixin”. La decisió arriba tres dies després que un terratrèmol potent hagi afectat diverses regions de Turquia, Síria, el Kurdistan del Nord i Rojava, amb un balanç provisional aquest 10 de febrer de més de 22.000 persones mortes.

El KCK és una organització paraigua integrada per diversos grups kurds, entre els quals el PKK.

En un missatge televisat, Bayık ha afirmat que el grau de destrucció i el nombre de víctimes elevat són producte de la manca de preparació de l’Estat turc davant dels terratrèmols. El dirigent kurd ha acusat l’islamoconservador AKP del president turc Recep Tayyip Erdoğan i el seu soci, l’ultradretà MHP, d’haver-se gastat durant anys en objectius bèl·lics els diners que, segons Bayık, haurien d’haver-se destinat a preparar-se per a possibles terratrèmols.

Bayık ha avisat que el PKK es reserva l’opció de continuar usant la violència si les forces de seguretat turques ataquen membres de l’organització.

El PKK i l’Estat turc mantenen un conflicte militar des de 1984, amb períodes breus d’alto el foc. La guerra entre aquests dos actors ha fet al voltant de 60.000 morts.