Breu

Somalilàndia rebutja una oferta de mediació ugandesa per a explorar “la unificació” amb Somàlia

La república autoproclamada reitera que només parlarà sobre com els dos països “poden avançar per separat”

Museveni i Jama Musse Jama, reunits.
Museveni i Jama Musse Jama, reunits. Autor/a: Office of the Ugandan President
El govern de Somalilàndia ha reiterat que només parlarà amb Somàlia sobre com els dos països “poden avançar per separat” i que no té “plans de diàleg” sobre la unificació dels dos territoris. Aquestes consideracions estan contingudes en un comunicat emès pel ministeri d’Afers Exteriors de Somalilàndia, publicat després que el president d’Uganda, Yoweri Museveni, s’oferís com a “facilitador de la unificació” entre les dues repúbliques de majoria somali.

La premsa ugandesa ha publicat que l’oferta de Museveni arribava després que un enviat especial de Somalilàndia, Jama Musse Jama, hagués demanat al president ugandès que actués com a mediador per a aconseguir la unificació. La Casa del President (State House) d’Uganda ha matisat aquestes informacions al seu compte de X (Twitter), en què ha afirmat que Jama Musse Jama havia demanat a Museveni que actués com a “garant del diàleg entre Somalilàndia i Somàlia en els seus desacords de llarga durada” i que Somalilàndia es mantenia en la seva posició inicial, és a dir, la de recuperar la sobirania plena.

Somàlia i Somalilàndia es van unificar el 1960, després d’independitzar-se respectivament, i per separat, d’Itàlia i el Regne Unit. Somalilàndia es va independitzar de Somàlia el 1990. Cap estat del món ha reconegut la independència de l’excolònia britànica. Alguns països, però, hi mantenen relacions diplomàtiques, com és el cas d’Etiòpia, els Emirats Àrabs o Taiwan.

Somàlia reclama l’inici de converses per a la “reunificació” dels dos països sota un model federal. Somalilàndia argumenta que la unificació de 1960 no va ser jurídicament vàlida.