Breu

Els partits hongaresos, de nou sense representació al Parlament d’Eslovàquia

La principal formació magiar no supera la barrera estatal del 5%, tot i haver estat la força més votada en tres districtes

Krisztián Forró, líder d'Aliança.
Krisztián Forró, líder d'Aliança. Autor/a: Szövetség-Aliancia
Aliança —la coalició principal de la minoria hongaresa a Eslovàquia— ha quedat fora del repartiment d’escons al Parlament d’aquell país centreeuropeu, en no haver assolit el mínim del 5% dels vots que exigeix la llei electoral. La formació, hereva de l’històric Partit de la Comunitat Hongaresa (MKP), ha assolit el 4,4% dels vots a escala estatal en les eleccions celebrades aquest 1 d’octubre.

Malgrat això, el partit hongarès ha assolit percentatges més alts a les regions on es concentra la població magiar: 12,7% a Trnava (tercera força) i 13,9% a Nitra (quarta força). Val a dir que cap de les vuit regions en què es divideix Eslovàquia té majoria hongaresa. Per a això cal baixar al segon nivell administratiu, els districtes: en tres (Dunaszerdahely, Komárom i Rimaszombat), Aliança ha estat el partit més votat.

Aliança es presentava amb un programa que reclamava més drets lingüístics i culturals per a la minoria magiar, entre els quals l’oficialitat de la llengua hongaresa a les regions del sud d’Eslovàquia.

Altres partits hongaresos, com Most-Híd o el Fòrum Hongarès, han obtingut resultats molt més escassos, per sota de l’1%. El camp electoral hongarès a Eslovàquia pateix divisions internes des de fa anys.

El guanyador de les eleccions ha estat Smer, el partit de l’exprimer ministre Robert Fico, una formació que se situa al centreesquerra en qüestions econòmiques i a la dreta en aspectes socials. Fico ha expressat opinions antigitanes en diverses ocasions i ha reivindicat que la república eslovaca no es va fundar “per a les minories”, sinó “per a la nació eslovaca”.