Breu

67 dones inuits groenlandeses exigeixen compensacions a Dinamarca per l’escàndol de la contracepció forçada

Un pla governamental de control de natalitat es va aplicar amb violència a les dècades de 1960 i 1970 contra 4.500 dones, amb seqüeles greus

Naja Lyberth.
Naja Lyberth. Autor/a: Facebook Naja Lyberth
67 inuits groenlandeses reclamen a l’Estat danès una compensació econòmica per les violències i seqüeles de la campanya coneguda a Dinamarca com a spiralsagen: un pla de contracepció forçada i no informada contra, presumiblement, 4.500 dones, que l’Estat va implementar a l’illa àrtica durant les dècades de 1960 i 1970. Les 67 dones rebutgen esperar a les conclusions d’una investigació governamental actualment en marxa, previstes per a 2025.

Aquest capítol de la història de Groenlàndia va ser àmpliament difós el 2022, a través d’un pòdcast de la radiotelevisió pública danesa. L’Estat danès va imposar un programa de control de natalitat involuntari i, en molts casos, no informat adequadament, a prop de 4.500 dones inuits groenlandeses —algunes, menors d’edat—, a qui es van inserir dispositius intrauterins (DIU). Aquest número equival, aproximadament, a la meitat de les dones inuits groenlandeses en edat fèrtil en aquella època.

Abans de la publicació del pòdcast, una de les víctimes, Naja Lyberth, ja havia parlat públicament d’aquestes violències el 2017. Lyberth explica que la introducció dels DIU va provocar dolors posteriors a moltes dones, sagnats i infeccions. En alguns casos extrems, explica, les complicacions derivades d’un seguiment mèdic inadequat van provocar l’extirpació de l’úter a algunes víctimes.

L’objectiu del govern danès va ser rebaixar la taxa de naixements a Groenlàndia, cosa que efectivament va aconseguir en pocs anys.

Les 67 dones reclamen una compensació de 300.000 corones daneses (aproximadament uns 40.000 euros) per a cadascuna i el reconeixement oficial dels danys que se’ls va infligir. Si Dinamarca no accedeix a atorgar les compensacions, les dones es reserven la possibilitat de denunciar l’Estat.