Breu

Rara protesta massiva al Baixkortostan

La policia deté desenes de manifestants que denunciaven la sentència a presó d’un activista pels drets del poble baixkir

Un moment de la protesta a Bainak.
Un moment de la protesta a Bainak. Autor/a: RusNews @YouTube screenshot
La policia russa ha practicat desenes de detencions al Baixkortostan durant una protesta popular que ha reunit diversos centenars o milers de persones, depenent de les fonts, en defensa de l’activista baixkir Faïl Àlsinov, condemnat a quatre anys de presó per haver incitat a l’odi ètnic, segons la justícia de la Federació Russa.

Les protestes, que van començar la setmana passada, han pres força a la ciutat baixkira de Bainak, on la policia ha dispersat els manifestants amb violència aquest dimecres 17. Les persones reunides cridaven consignes a favor d’Alsinov i de la llibertat i contra el govern del Baixkortostan.

Les protestes massives no són habituals a la Federació Russa. Des de l’inici de la invasió d’Ucraïna, els manifestants troben encara més restriccions a l’hora d’expressar el seu descontentament.

Els tribunals russos han condemnat Àlsinov per unes paraules que va pronunciar l’abril de 2023 en una concentració contra un pla per obrir una mina d’or. La justícia russa diu que l’activista va pronunciar paraules discriminatòries contra els potencials migrants que podrien arribar a treballar a la mina. Àlsinov argumenta que és un error de traducció i que les seves paraules estan tretes de context.

El Baixkortostan és una de les principals nacions sense estat de la Federació Russa. Situada a la regió dels Urals, prop de la frontera amb el Kazakhstan, ocupa 143.000 quilòmetres quadrats i té 4 milions d’habitants, dels quals el 31% són baixkirs, el 24% tàtars i el 37%, russos. Baixkirs i tàtars són pobles turquesos i musulmans i parlen llengües emparentades amb el turc.

Àlsinov era el líder de Bashkort, una organització nacionalista baixkir que va operar en defensa de la llengua, la cultura i l’entorn natural del país i per l’autogovern del Baixkortostan entre 2014 i 2020, any en què Rússia la va declarar “extremista” i la va clausurar.