Dossier

Còrsega

La notícia més positiva, sens dubte, és que l'espai polític cors, històricament dividit, es presentarà a aquestes eleccions agrupat en dos grans pols: Femu a Corsica, coalició del nacionalisme cors, i Corsica Libera, de tall independentista. L'efectivitat d'aquest reagrupament ja es va veure fa uns mesos en les eleccions regionals, quan els dos blocs van sumar prop del 28% de vots a la primera volta, i més del 35% a la segona. Un altre bon exemple de la força creixent del moviment cors: Còrsega és l'únic territori on Europa Ecologia es presenta amb una força nacional autòctona, en aquest cas amb la plataforma Femu a Corsica, però no com a cap de cartell, sinó com a força secundària.

En aquestes properes eleccions es renoven 25 cantons a l'illa i la suma de tots els candidats del moviment cors arribarà a aquesta xifra. Tot amb tot, en alguns cantons cada força política hi presenta el seu candidat, en una mitja dotzena s'ha consensuat un candidat comú, i només uns pocs cantons no tindran cap llista d'inspiració corsa. Ateses les expectatives de vot, d'acord amb els resultats regionals, serà interessant comprovar el grau de col·laboració entre ambdós, a l'hora d'unir forces a la segona volta, o de demanar el vot recíprocament per al candidat més votat.

Així les coses, les expectatives per a aquestes cantonals són millors que mai, i s'hi endevinen tres grans pols, en aquesta contesa: la UMP a la dreta, el PS a l'esquerra, i el moviment polític cors -que pot aspirar a guanyar cantons amb candidats no ja independents, sinó propis, i seure així en els dos consells generals de l'illa.