Fitxa de país

Alsàcia
Elsass

Dades generals
Població
1.859.869 h. (2012)
Superfície
8.280 km²
Institucions
Departaments de l'Alt Rin i el Baix Rin
Ciutats importants
Estrasburg, Hagenau, Wissembourg, Milhüsa/Mülhausen (Mulhouse), Kolmar (Colmar)
Administració estatal
República Francesa
Llengües territorials
alemany (alsacià, fràncic), francès (welche)
Llengües oficials
francès
Cultura religiosa
cristianisme catòlic, cristianisme protestant

La història d'Alsàcia està lligada a la seva ubicació fronterera entre dues grans àrees de poder europees: l'alemanya, representada pel Sacre Imperi primer i l'Imperi alemany després, i la francesa. A cavall d'aquests dos móns, Alsàcia ha disposat, en diverses fases de la seva història, d'un autogovern propi, per bé que limitat. Així, juntament amb la Mosel·la, Alsàcia va ser autònoma dins d'Alemanya entre 1911 i 1918. I tota sola, Alsàcia va disposar de la seva pròpia assemblea dins de la República Francesa entre 1982 i 2015.

A partir de 2016, i en virtut de la reforma territorial aprovada el 2014 per l'Assemblea Nacional francesa, Alsàcia ha quedat integrada en la regió administrativa del Gran Est, conjuntament amb les regions històriques de Lorena i Xampanya. Això, malgrat l'oposició que la decisió va aixecar a Alsàcia.

El moviment polític alsacianista reclama la recuperació de les institucions pròpies d'Alsàcia, fora de la regió del Gran Est, i l'assoliment de l'autonomia legislativa i executiva.