Notícia

El Vènet aprova una consulta sobre la independència i una altra sobre una autonomia ampliada

El vot sobre la secessió s'hauria de celebrar en els propers sis mesos · La llei pot ser impugnada per anticonstitucional · La consulta sobre l'autonomia ampliada arribaria després d'una negociació entre els governs d'Itàlia i el Vènet

Hi haurà dos referèndums no vinculants al Vènet si allò aprovat pel Consell Regional passa del paper a les urnes. Si dimecres la cambra vèneta aprovava una proposta per a una consulta sobre l'increment de l'autonomia del Vènet, abans-d'ahir dijous donava el vistiplau per a celebrar una votació sobre la independència. El president del Vènet, Luca Zaia (Lliga Vèneta-Lliga Nord), diu que "creu en l'autonomia", però que la consulta sobre la independència "és una oportunitat per als vènets".

La llei sobre el referèndum no vinculant sobre la independència es va aprovar a partir de la iniciativa del conseller Stefano Valdegamberi (Futur Popular), i va rebre el suport de 30 consellers d'un total de 45 que van votar (la cambra té 60 escons). A favor de la votació, els consellers de la Lliga Nord i Futur Popular, més alguns de Forza Italia, Nou Centredreta i del grup mixt. En contra, 12 vots, sobretot els del Partit Democràtic i Itàlia dels Valors. Tres consellers es van abstenir i la resta no van participar a la votació. La llei s'hauria d'haver votat el setembre passat, però la decisió es va ajornar.

D'acord amb la proposta votada, la consulta s'hauria de celebrar en els propers sis mesos, i hi podran votar tots els ciutadans residents al Vènet. El resultat serà vàlid si participa almenys la meitat del cens electoral.

Negociar una autonomia diferenciada com a via alternativa

No és pas clar que la consulta sobre la independència es pugui fer, perquè la llei aprovada per la cambra vèneta pot ser impugnada per l'Estat italià pel fet de ser contrària a la Constitució. En qualsevol cas, Zaia ara també té el mandat de la cambra vèneta per a negociar amb Roma el contingut d'una ampliació de l'autonomia del Vènet dins de la República Italiana. Si s'arribés a un acord, seria sotmès a la consideració de la ciutadania. És la via que proposava el Nou Centredreta, i que dimecres va aconseguir el suport de 33 consellers.

En aquest article de l'abril us explicàvem que Zaia havia anat a Roma a reclamar que al Vènet li fos atorgat un estatut especial d'autonomia. Fins al dia d'avui, són cinc els territoris de la República Italiana amb un d'aquests estatuts: Vall d'Aosta, Trentí-Tirol del Sud, Friül-Venècia Júlia, Sardenya i Sicília. La resta de territoris tenen estatuts ordinaris, amb menys capacitat d'autogovern.

L'aprovació de les dues lleis sobre les consultes arriba quasi tres mesos després que un referèndum consultiu celebrat a internet donés un resultat d'un 89% de vènets a favor de la secessió, amb una participació del 63%. La fiabilitat del sistema informàtic va aixecar molts dubtes sobre els resultats. El diari La Repubblica va encarregar llavors un sondeig a un institut demoscòpic: segons l'enquesta, el 55% dels vènets vol la independència.