Notícia

Crítiques al govern del Canadà per no invertir prou en la promoció de la llengua inuit a Nunavut

Dos organismes del territori autònom àrtic denuncien que Ottawa assigna molts més diners a la promoció del francès tot i que l'inuit també és oficial · Dues terceres parts dels habitants de Nunavut tenen l'inuit com a llengua materna, però una part d'ells s'han passat a l'anglès en l'àmbit domèstic

Preocupació a Nunavut, un territori autònom de l'Àrtic canadenc, per la reculada de la llengua inuit. Dos organismes de Nunavut han criticat el govern canadenc perquè, segons el seu parer, Ottawa no inverteix prou recursos per a reforçar l'idioma propi del territori. Les crítiques arriben després que el govern canadenc ratifiqués una dotació de 2,7 milions de dòlars canadencs (2 milions d'euros) per a un fons de promoció de les llengües inuit i francesa a Nunavut.

La comissionada de llengües de Nunavut, Sandra Inutiq, considera que la xifra és absolutament insuficient per a les necessitats de l'inuit, a banda de suposar un greuge comparatiu en relació amb el francès. Dels 2,7 milions, 1,6 s'invertiran en la promoció del francès, i 1,1 en la de l'inuit: "Si la majoria de la població [...] parla la llengua inuit, per què no reben el mateix finançament per cap?", pregunta.

Segons el cens de 2011, a Nunavut hi viuen 31.765 persones. D'aquestes, 21.515 tenen l'inuit com a llengua materna, mentre que la xifra és de només 435 per al francès. Això suposen aproximadament 3.700 dòlars per parlant de francès, però només 50 dòlars per parlant d'inuit.

Des de 2013, l'inuit, l'anglès i el francès estan considerats, per llei, com a llengües oficials de ple dret a Nunavut. La Llei d'Educació de 2008 de Nunavut preveu que tots els alumnes rebin un ensenyament bilingüe: en inuit i en anglès o francès.

Aquestes són, però, mesures recents: l'inuit ha estat discriminat durant dècades per part de les autoritats canadenques. La llengua anglesa, promocionada pel Canadà, ha anat fent-se forta progressivament a Nunavut. I així, tot i els 21.515 habitants que tenen l'inuit com a llengua materna, només 16.595 el fan servir com a llengua principal a casa seva. L'anglès, que és l'idioma matern de 8.925 persones, és la llengua domèstica principal de 14.440 persones, cosa que indica que una part dels parlants materns d'inuit s'han passat a l'anglès en l'àmbit familiar.

"Necessitem un finançament adequat per a assegurar-nos que la nostra llengua prosperi", diu James Eetoolook, vicepresident de Nunavut Tunngavik, l'organisme encarregat de defensar els interessos del poble inuit en relació amb la reclamació de terres. "Malgrat que l'ús de la nostra llengua encara és fort", diu Eeetoolook, "estem experimentant l'erosió de la llengua, un creixement ràpid de la població, i pressions creixents de part de les llengües dominants".

(Imatge: un mural en inuit en una escola de Nunavut / fotografia: Alan Sim.)