Notícia

Aden, una altra ciutat màrtir

La capital del Iemen del Sud paga l'alt peatge de la guerra civil iemenita · La meitat de la població està desplaçada · Una epidèmia de dengue s'ha endut la vida de gairebé 600 persones · Els medicaments són escassos als hospitals · Les milícies independentistes combaten al costat dels lleialistes al president Hadi contra l'aliança entre els houthis i les forces de l'expresident Saleh

L'atac d'avui amb míssils contra una llar d'infants, que ha costat la vida a 12 persones que s'hi refugiaven, és la darrera de les calamitats que està patint Aden, en una altra època una ciutat vital i un port atrafegat al golf homònim. Els seus carrers s'han convertit en l'escenari de la guerra entre les forces lleials al president Abd Rabbuh Mansour Hadi i l'aliança que el combat, formada pel moviment islamista xiïta dels houthis i les forces lleials a l'expresident Ali Abdullah Saleh.

Mentre els combats prossegueixen i cada setmana maten desenes de persones, la gent que roman a la ciutat té encara un altre enemic: les epidèmies que han aparegut durant les darreres setmanes. Fa set dies s'havien reportat 8.000 casos de dengue a Aden i 590 morts per la malaltia. L'atenció mèdica és deficient als hospitals d'Aden perquè o bé no hi ha medicaments, o hi ha mancança de fuel per a fer anar els generadors. I tot i així, hi ha gent que s'hi queda -fins i tot si no els poden guarir- perquè casa seva ha quedat destruïda.

D'una ciutat on abans de la guerra vivien 800.000 persones, al voltant de la meitat estan desplaçades, "cercant refugi en qualsevol espai disponible", diu el Comitè Internacional de la Creu Roja. Hi ha molt poc menjar, i el que està disponible s'ha encarit molt. De manera que molts dels habitants sobreviuen gràcies a les seves xarxes de suport tradicionals o bé a l'ajut humanitari que hi arriba -molt menys del que caldria.

Un encaix dificil al Iemen

Aden és la capital del Iemen del Sud. Antic protectorat britànic, el territori sud-iemenita va ser, entre 1967 i 1990, un estat de tendència socialista que ocupava tot el sud i l'est de l'actual Iemen. El 1994, quatre anys més tard d'haver-se unificat amb el Iemen del Nord, els sud-iemenites van proclamar de nou la seva independència. L'exèrcit del Iemen hi va respondre amb una guerra breu a la fi de la qual el Iemen del Sud va ser reintegrat.

Des de 2007, el Moviment Sudista, també conegut com a Al-Hirak, s'ha estat manifestant -cada cop amb més força- a favor de la restauració de la independència. Al-Hirak té un lideratge molt dividit, cosa que fins ara ha dificultat d'articular la secessió com una opció viable i plausible.

Alguns membres d'Al-Hirak, davant de l'escenari de la guerra civil, han decidit armar-se i formar milícies en suport del president Hadi. La independència ha passat a un segon pla, almenys de moment: la prioritat és evitar que el Iemen del Sud caigui en mans dels houthis -un moviment nascut a l'extrem nord del Iemen- i de Saleh, l'home que va regir els destins del Iemen unificat des de 1990 fins a 2012, que va esclafar la revolta secessionista el 1994 i que els independentistes identifiquen com un dels grans culpables del que, per ells, és l'espoliació de les riqueses del Iemen del Sud per part del Nord.

Des del mes de març, els combats s'han endut la vida de gairebé 3.000 persones a tot el país. D'una població total d'uns 24 milions d'habitants, prop de 21 tenen alguna mena de necessitat d'ajuda humanitària.

(Imatge: la ciutat antiga d'Aden, abans de la guerra / fotografia: Jialiang Gao.)

Informació de fons a Nationalia: