Notícia

El Consell de Cornualla estudia introduir el còrnic en les seves relacions amb la ciutadania

L'organisme votarà el 4 de novembre sobre l'aprovació d'un Pla de la Llengua Còrnica · El document preveu formar alguns treballadors públics en nocions bàsiques de l'idioma · Els ciutadans tindran dret a rebre respostes escrites en còrnic

 seu del Consell / fotografia: Andrew Le Couteur Bisson.
seu del Consell / fotografia: Andrew Le Couteur Bisson.

Tenir nocions bàsiques de còrnic podria esdevenir un nou requisit per a part del personal del Consell de Cornualla que atén el públic, si el proper 4 de novembre tira endavant l'aprovació del Pla de la Llengua Còrnica. El document, que s'està debatent aquests dies, forma part d'una estratègia més àmplia per part del Consell de Cornualla per a estendre l'ús de la llengua pròpia d'aquesta nació del sud-oest de la Gran Bretanya.D'acord amb el document, a partir de l'abril de 2016 el Consell hauria de formar el personal de recepció i els treballadors dels call centres perquè almenys siguin capaços de conèixer "algunes frases clau i salutacions".

Una portaveu del Consell, citada pel Guardian, matisa que això no significa pas que el personal de l'organisme hagi d'aprendre i parlar el còrnic. Més aviat s'apunta a una deferència simbòlica cap als parlants de l'idioma.

Té més abast una altra mesura inclosa en el pla, segons la qual els ciutadans que s'adrecin per escrit al Consell en còrnic rebran la resposta en aquesta mateixa llengua.

L'ús del còrnic va anar davallant al llarg dels segles, fins al punt que durant el XIX i el XX es va quedar sense parlants nadius -només un grapat d'entusiastes el van continuar estudiant, sense fer-ne un ús quotidià.

Ara és una llengua en procés de revitalització, i està protegida al Regne Unit mitjançant la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries. D'acord amb el cens de 2011, 500 persones a Cornualla la tenen com a llengua principal. La majoria dels parlants l'han apresa fora de l'àmbit familiar. Durant els darrers anys ha estat introduïda en algunes escoles del país.

El Consell de Cornualla argumenta que l'ús del còrnic "s'ha accelerat al llarg dels darrers cinc anys" i afirma que la demanda de la llengua "ha crescut". D'acord amb dades del Consell, un nou curs en línia per a aprendre còrnic té al voltant de 1.000 persones inscrites.

El març passat, el govern britànic va anunciar que destinaria 150.000 lliures esterlines per a accions de promoció del còrnic durant un any.

 

 

 

Mots clau: còrnic, Cornualla, llengua