Notícia

Cap partit d'àmbit espanyol inclou el referèndum sobre la independència de Catalunya al seu programa

L'esquerra obre escletxes: Podem vol un "debat ciutadà" sobre el dret a decidir i permetre als "governs autonòmics celebrar consultes", i la candidatura d'Esquerra Unida proposa "acceptar l'exercici" del dret a decidir "en les nacionalitats històriques"

Pablo Iglesias.
Pablo Iglesias. Autor/a: Podemos
Finalment no hi haurà cap partit d'àmbit espanyol que es comprometi explícitament amb la celebració d'un referèndum vinculant sobre la independència de Catalunya al seu programa per a les eleccions del 20 de desembre. A banda de les negatives ja conegudes de PP, PSOE i Ciutadans, ahir es va saber que Podem tampoc no el preveu.

El programa del partit de Pablo Iglesias parla d'obrir "un ampli debat ciutadà sobre el reconeixement i les formes d'exercici del dret a decidir" i també promet "assegurar el dret dels governs autonòmics a celebrar consultes a la ciutadania sobre l'encaix territorial del país". Però no preveu pas cap votació específica per a Catalunya ni molt menys que sigui vinculant.

Per la seva banda, Unitat Popular -la candidatura impulsada per Esquerra Unida- tampoc no inclou un referèndum vinculant al seu preprograma. En aquest cas, però, sí que obre la porta a una votació futura -sense determinar ni quan ni com- donat que el document preveu "reconèixer plenament el dret a decidir de tots els pobles, i en concret acceptar el seu exercici en les nacionalitats històriques".

Mots clau: Catalunya, eleccions, Espanya, IU, Pablo Iglesias, Podem, procés dindependència, referèndum, Unitat Popular