Notícia

Més de 40 localitats promouen la llengua occitana amb la Dictada

El joc-concurs comença aquest cap de setmana i tindrà el seu dia gran el 30 de gener · La jornada se celebra a Occitània, els Països Catalans i França

Dictada Occitana a Barcelona, el 2015.
Dictada Occitana a Barcelona, el 2015. Autor/a: CAOC
S'enceta aquest cap de setmana la dinovena edició de la Dictada Occitana, unes jornades de trobada i promoció d'aquesta llengua. Bona part de les Dictadas tindran lloc el 30 de gener, però aquest mateix dissabte a Niça i diumenge a Peçac (Gascunya) els participants podran demostrar el seu nivell d'occità escrit en aquest joc-concurs que, arreu on se celebra, duu associades altres activitats al voltant de la llengua i la cultura occitanes.

El dia gran de la Dictada, però, és el 30 de gener, quan la jornada se celebra simultàniament a més de 40 localitats d'Occitània i dels Països Catalans i també a París. Un dels punts centrals serà, com és habitual, Castras (Llenguadoc), d'on va sorgir la iniciativa de la Dictada l'any 1998 per part del Centre Occità.

Des de Castras, el concurs es va anar estenent cap a d'altres localitats occitanes i catalanes. El Cercle d'Agermanament Occitanocatalà (CAOC) organitza la Dictada a Barcelona, amb el suport del govern català. També es faran Dictadas el mateix dia a València (per part d'Òc Valéncia), a Palma (per part d'Òc Mallorca) i a Albocàsser, sota l'etiqueta de "Porta Càtara del Maestrat" que reivindica aquesta vila valenciana.

Rodés, Arles i Nimes, entre d'altres, són algunes de les ciutats occitanes que també celebren la Dictada el mateix dia 30.

El text que es dictarà enguany als diferents concursos és un extracte del llibre Escriches de Femnas Tarnesas, de Ramon Ginolhac.

Mots clau: Dictada Occitana, occità