Notícia

Més protestes a Biafra davant l'inici del judici a un líder independentista

Deu morts en xocs entre la policia nigeriana i els manifestants · Un grup biafreny planeja crear un govern alternatiu al nigerià

Deu manifestants van morir ahir a Aba en una sèrie de protestes convocades per Poble Indígena de Biafra (IPOB), coincidint amb l'inici del judici contra Nnamdi Kanu, líder d'aquest grup secessionista. Kanu i uns altres dos activistes favorables a la independència de Biafra de Nigèria (Benjamin Madubugwu i David Nwawuisi) s'enfronten a una acusació de traïció contra l'Estat nigerià, que els podria costar una sentència de cadena perpètua.

Les protestes a favor de la independència de Biafra estan tenint lloc de forma intermitent en diverses ciutats d'aquest territori del sud-est de Nigèria des del passat octubre, precisament quan Kanu va ser detingut. L'activista, a banda de líder de l'IPOB, també dirigia una emissora independentista (Radio Biafra).

La majoria de manifestants independentistes són joves del poble igbo, majoritari a Biafra. L'any 1967, els líders igbos van proclamar la independència de Biafra, una decisió que va comportar una guerra contra l'exèrcit nigerià que va durar fins al 1970 i que va acabar amb derrota biafrenya.

Diverses organitzacions igbos -l'IPOB mateix, però també d'altres com el MASSOB- denuncien que Biafra està marginada per part del govern nigerià, sobretot pel que fa als beneficis de l'explotació del petroli de la regió del delta del Níger, que es troba dins de Biafra. Però la zona del delta, de fet, es troba fora de la zona de majoria igbo. Les organitzacions dels pobles del delta -com els ijaws i els ogonis- s'inclinen per demanar la seva pròpia autonomia dins de Nigèria més que no pas per sumar-se a un projecte independentista liderat pels igbos.

El MASSOB va anunciar el mes passat que estava disposat a formar un govern biafreny, per al qual es convocarien eleccions per al 22 de febrer.

Un articulista demana un referèndum a l'escocesa

Hussain Obaro, un dels articulistes de Naij.com (un dels principals mitjans en línia de Nigèria), ha demanat al govern nigerià que permeti la celebració d'un referèndum d'autodeterminació. I que si hi ha una majoria clara d'igbos que volen la independència, Nigèria els l'hauria de concedir.

Una veu probablement més destacada i influent, la del premi Nobel nigerià Wole Soyinka, no va tan enllà però sí que recomana al president nigerià Muhammadu Buhari que "s'assegui" a parlar amb els líders igbos i que "reestructurin la nació de manera que ningú no en vulgui marxar". Soyinka afegeix que "la idea de Biafra" no podrà ser "derrotada" i que les "agitacions" no l'han sorprès pas.

Mots clau: Biafra, independentisme, IPOB, MASSOB, Nigèria, Nnamdi Kanu, poble igbo