Notícia

Neix l'Assemblea Nacional Occitana

L'estructura cerca de reunir tots els sectors de la societat del país per a fer-la avançar en la "recuperació de la consciència nacional occitana"

Reunió de l'ANÒC.
Reunió de l'ANÒC. Autor/a: Jornalet
L'Assemblea Nacional Occitana (ANÒC) ha estat oficialitzada, després de la seva inscripció el 20 de febrer passat al Diari Oficial d'Associacions de l'Estat francès. "Ara, convidem totes les forces vives de l'occitanisme polític i cultural a unir-se'ns", ha declarat el seu secretari, Ciril Joanin.

L'objectiu de l'associació, que vol ser transversal i integradora, és de bastir "una organització popular i plural amb una estructura política digna i de dret internacional", és a dir, una estructura que abasti la majoria del moviment associatiu, polític i social del país amb l'objectiu de fer-lo avançar en "la recuperació de la consciència nacional occitana".

El propòsit de l'ANÒC és, per tant, el reconeixement d'Occitània com a nació i, per tant, que se li reconegui el dret a l'autodeterminació per, si així ho vol, constituir-se en estat independent. I a més, l'ANÒC precisa que aquest eventual Estat occità hauria de ser "de dret, democràtic, social i ecològic". Diverses organitzacions s'hi han adherit, així com persones a títol individual d'arreu del país. A banda d'aquest objectiu polític ambiciós, la nova associació també vol promoure l'ús de la llengua occitana, sobretot en l'educació.

L'ANÒC es va començar a bastir en dues reunions que van tenir lloc a Rodés el juliol passat i a Montpeller a l'octubre, per a acabar en una sessió constitutiva a Marsella el novembre passat.

(Aquesta notícia va ser publicada en primer lloc en occità per Jornalet, amb qui Nationalia té un acord de col·laboració.)

Mots clau: Assemblea Nacional Occitana, Occitània