Notícia

Assemblea de Gal·les: els laboristes aguanten, el Plaid Cymru avança, l'UKIP entra amb força

El primer ministre laborista diu que cercarà un acord de coalició · Retrocés dels conservadors i dels liberaldemòcrates

Tot i haver-se quedat per sota de la majoria absoluta a les eleccions d'ahir a l'Assemblea Nacional de Gal·les, els laboristes mantenen un avantatge molt ampli que els fa imprescindibles per a formar govern. Uns altres dos partits també tenen motius per a la satisfacció: el Plaid Cymru, que avança en escons i percentatge de vot, i el Partit per la Independència del Regne Unit (UKIP), que entra amb força (7 escons) a l'Assemblea gal·lesa per primer cop.

Els laboristes sumen 29 dels 60 escons de l'Assemblea. És un menys que els que havien obtingut el 2011. El Plaid Cymru (independentistes de centreesquerra) suma 12 escons (un més que fa cinc anys) i se situa com a segona força política. Els independentistes han aconseguit una victòria simbòlicament molt important: la seva líder, Leanne Wood, ha guanyat l'escó de Rhondda, que des de 2003 estava en mans del Labour.

Els grans perdedors de la jornada són el Partit Conservador i el Partit Liberaldemòcrata. Els tories es queden amb 11 escons, tres menys que fins ara. Pitjor és l'ensorrament dels libdems, que passen de 5 escons a tan sols un.

Coalició o govern en minoria

El primer ministre gal·lès i candidat a la reelecció, el laborista Carwyn Jones, ha dit que parlarà amb altres partits sobre la possibilitat de fer una coalició de govern. Havent descartat un acord amb el Partit Conservador o amb el UKIP, a Jones només li queda l'opció de pactar amb el Plaid Cymru i amb l'únic diputat liberaldemòcrata.

Els laboristes i el Plaid Cymru van governar en coalició entre 2007 i 2011. Però ara, el Plaid Cymru diu que no vol repetir l'experiència.

Una alternativa seria un acord en què el Plaid garantís l'estabilitat d'un govern del Labour en minoria.