Notícia

Es pot navegar de Grenlàndia a Escòcia en caiac? Dos aventurers provaran de demostrar que sí

Els exploradors Olly Hicks i George Bullard seguiran els passos d'un relat semillegendari del segle XVII · La gesta té punts en comú amb l'aventura de la Kon-Tiki a l'oceà Pacífic

La ruta de l'expedició.
La ruta de l'expedició. Autor/a: ollyhicks.com
Històries que es perden en la nit dels temps relaten que va haver-hi una època en què alguns navegants inuits van arribar a les costes d'Escòcia remant sobre els seus caiacs. Però, una travessia com aquesta és realment possible? Els exploradors anglesos Olly Hicks i George Bullard estan convençuts que sí. I ho volen demostrar aquest estiu, en un viatge de sis setmanes entre Grenlàndia, Islàndia, les Fèroe i Escòcia.

Hicks i Bullard començaran la seva aventura a les costes grenlandeses, des d'on esperen arribar a Islàndia en aproximadament 72 hores. A l'illa dels volcans tenen previst descansar uns dies abans de tornar a fer-se al mar, cap a les Fèroe. "La part més dura del viatge", diuen, que durarà sis dies seguits.

Després de descansar de nou i de participar en una recepció a la capital feroesa, Torshavn, els dos aventurers provaran de completar la gesta amb dues travessies més. Des de les Fèroe, tenen previst arribar-se a l'illa escocesa de North Rona, on descansaran un dia abans d'agafar el caiac de nou i arribar al cap Wrath, a l'extrem nord de l'illa de la Gran Bretanya.

La història dels Finnmen

L'aventura de Hicks i Bullard segueix els passos dels relats registrats al segle XVII sobre l'arribada d'uns navegants desconeguts a Escòcia. Van ser anomenats Finnmen perquè en un primer moment es va considerar que probablement eren pescadors finlandesos.

Més tard, però, aquests Finnmen van ser associats amb el món inuit, una teoria suggerida pel fet que els museus escocesos preserven caiacs i pells d'origen inuit. Es podria tractar d'inuits fets presoners, embarcats en vaixells europeus i que posteriorment haguessin pogut escapar. O bé, com pensen els dos aventurers, també podria ser que realment els navegants inuits haguessin estat capaços d'arribar a Escòcia en caiac.

Una Kon-Tiki moderna

En aquesta entrevista, Hicks explica que la seva motivació és veure si realment una gesta com aquesta és possible. I en aquest sentit, el navegant anglès compara la seva expedició amb aquella tan famosa de la Kon-Tiki: el 1947, l'explorador noruec Thor Heyerdahl va navegar en barca durant 101 dies entre l'Amèrica del Sud i la Polinèsia amb l'afany de demostrar que els pobladors americans precolombins podrien haver colonitzat, per mar, les illes del Pacífic.