Notícia

El primer cens de Bòsnia des de la guerra revela que els bosníacs hi han esdevingut majoria absoluta

La República Srpska no reconeix els resultats perquè considera que la xifra de bosníacs està inflada

Els bosníacs són, per poc, la majoria absoluta de la població de Bòsnia i Hercegovina. O, almenys, això és el que revela el cens de població de 2013, els resultats del qual es van donar a conèixer ahir. La República Srpska -l'entitat de majoria sèrbia del país- ha dit que no reconeix aquests resultats perquè no està d'acord amb la metodologia emprada, que segons el seu parer fa davallar la proporció de serbis.

Els resultats oficials fets públics per l'Agència Estadística Bosniana reflecteixen que al país hi ha censats 3 milions i mig de persones, 800.000 menys de les censades el 1991, l'any que s'havia elaborat el darrer cens. El descens és causat per les morts de la guerra de 1992 a 1995, per la fugida -o expulsió- de persones durant el conflicte i per l'emigració econòmica posterior.

Els bosníacs són el 50,1% de la població, seguits pels serbis amb el 30,8% i els croats amb el 15,4%. La resta són grups minoritaris o persones que no han volgut declarar la seva nacionalitat.

L'únic grup que augmenta proporcionalment són els bosníacs, que el 1991 -sota el nom de "musulmans per nacionalitat"- eren el 43,5% de la població. Els serbis eren el 31,2% i els croats, el 17,4%. Llavors encara hi havia un 5,5% que es declaraven de nacionalitat iugoslava.

La República Srpska rebutja el cens

La República Srpska assegura que la metodologia emprada per al cens fa disminuir la proporció de serbis al país i incrementa la dels bosníacs. Segons les autoritats serbobosnianes, l'Agència Estadística Bosniana ha inclòs més de 200.000 persones, sobretot bosníaques, que en realitat no viuen al país i que per tant no haurien d'haver estat comptades.

Segons el president serbobosnià, Milorad Dodik, el cas del cens demostra un cop més que Bòsnia i Hercegovina "viu en una farsa" i que la República Srpska no acceptarà aquests resultats, en paraules recollides per l'agència SRNA. L'entitat serbobosniana ha advertit que podria retirar els seus representants de les institucions bosnianes centrals i que publicarà els resultats del cens d'acord amb la seva pròpia metodologia.

Mots clau: Bòsnia i Hercegovina, Brcko, cens, Milorad Dodik, República Srpska, Srpska