Notícia

Els partits de les minories tenen la clau del govern de Montenegro (i potser de l'ingrés a l'OTAN)

El partit del primer ministre Djukanovic, partidari de l'ingrés a l'Aliança Atlàntica, guanya per un marge insuficient · L'oposició demana als partits de les minories que no renovin el suport a Djukanovic

Milo Djukanovic.
Milo Djukanovic. Autor/a: OSCE Parliamentary Assembly
Montengro continuarà el seu camí cap a la UE i l’OTAN, ha dit el primer ministre Milo Djukanovic després que el Partit Democràtic dels Socialistes (DPS) hagi guanyat per novena vegada consecutiva -la quarta des de la independència- les eleccions parlamentàries en aquesta república balcànica. L’orientació de l’alineament internacional de Montenegro havia estat un dels cavalls de batalla de la campanya electoral.


El partit de Djukanovic -líder del país des de 1991, en dues etapes diferents- va aconseguir ahir 35 dels 81 escons del Parlament montenegrí, 4 més dels obtinguts el 2012. Amb el suport de diversos partits menors -sobretot de les minories bosníaca, croata i albanesa- Djukanovic compta de sumar els 41 escons que li donarien la majoria absoluta, encara que pels pèls.

La principal llista de l’oposició, el Front Democràtic (DF), ha guanyat 18 escons. El DF està format sobretot per partits proserbis que rebutgen l’ingrés de Montenegro a l’OTAN, propugnen l’acostament a Rússia i reclamen la sortida de Djukanovic del govern.

Una altra coalició opositora que es presentava per primer cop, Kljuc, ha aconseguit 9 escons, els mateixos que el nou partit Montenegro Democràtic (DCG). Totes dues formacions es presentaven partidàries de mantenir el camí cap a la UE, però amb reserves sobre l’OTAN.

Totes les forces opositores han demanat als partits de les minories -aliats tradicionals de Djukanovic- que es pensin molt bé de tornar a donar suport al primer ministre, i els han ofert la conformació d'una coalició "pel canvi".

Completar l’entrada a l’Aliança Atlàntica

El juliol passat, l’OTAN va aprovar el protocol d’accés de Montenegro a l’Aliança Atlàntica. És un pas important, però encara falta la ratificació del país balcànic mateix i dels governs dels estats membre de l’OTAN. Djukanovic vol aprovar l’ingrés definitiu en seu parlamentària (“d’aquí a uns mesos”, ha dit avui), mentre que l’oposició (el DF, però també DCG i alguns membres de Kljuc) li reclama un referèndum nacional perquè sigui la població qui ho decideixi.

Les enquestes apunten a una divisió pràcticament al 50% entre partidaris i detractors de l’ingrés a l’Aliança. L'any passat van tenir lloc protestes a la capital, Podgorica, contra l’accés de Montenegro a l’OTAN, que van anar seguides d’una crisi de govern.

Mots clau: eleccions, Front Democràtic, geopolítica, Kljuc, Milo Djukanovic, Montenegro, OTAN, Partit Democràtic dels Socialistes, Rússia