Notícia

Independència ajornada

Carles Puigdemont.
Carles Puigdemont. Autor/a: Govern de Catalunya
Els 72 diputats independentistes que formen la majoria absoluta al Parlament de Catalunya van signar ahir 10 d'octubre una declaració d'independència que el govern català considera "suspesa" a l'espera que puguin fructificar opcions de diàleg i mediació entre Barcelona i el govern espanyol.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en compareixença davant del Ple del Parlament, va "assumir el mandat" de dotar Catalunya d'un "estat independent en forma de república", a partir del resultat del referèndum de l'1 d'octubre, al qual li va donar plena validesa.

Però la cap de l'oposició, Inés Arrimadas, va rebutjar el discurs de Puigdemont, li va dir que no té cap suport a Europa i va demanar la convocatòria d'eleccions.

Després, la vicepresidenta espanyola Soraya Sánez de Santamaría també va rebutjar la intervenció de Puigdemont i va anunciar que l'11 d'octubre el govern espanyol es reuniria per decidir la "resposta" als moviments d'ahir.

La declaració d'independència

Un cop acabada la compareixença de Puigdemont, els diputats de Junts pel Sí, la CUP i l'independent Gordó van signar la declaració d'independència de Catalunya. Ho van fer dins del Parlament però fora de l'hemicicle.

Cap dels restants 63 diputats van signar el text.

Els diputats la signen com a "representants democràtics del poble de Catalunya, en el lliure exercici del dret a l'autodeterminació, i d'acord amb el mandat rebut de la ciutadania de Catalunya", i estableixen que es constitueix "la República catalana, com a Estat independent i sobirà, de dret, democràtic i social".

Aquest és el recull del seguiment de la jornada des del compte de Twitter de Nationalia: