Notícia

Maltractament a menors aborígens a les presons australianes / Cadena perpètua per Ratko Mladic

Del 17 al 23 de novembre

Un fotograma del programa "La vergonya d'Austràlia", sobre els maltractaments a menors.
Un fotograma del programa "La vergonya d'Austràlia", sobre els maltractaments a menors.
RECULL SETMANAL. Un informe governamental ha conclòs que les presons juvenils del Territori del Nord, a Austràlia, són l’escenari de maltractaments greus contra els reclusos, bona part dels quals són aborígens. Aquesta setmana també recollim la condemna a cadena perpètua, per genocidi i crims contra la humanitat, pel militar serbobosnià Ratko Mladic. A Somalilàndia, el nou president cercarà d’avançar en el reconeixement internacional del país, i a Irlanda Gerry Adams es retirarà del lideratge del Sinn Féin.


EL TEMA DESTACAT

Austràlia reconeix maltractaments greus contra menors aborígens empresonats. Una Comissió Reial encarregada d’investigar les presons juvenils del Territori del Nord ha conclòs que els menors hi estan subjectes a “violència verbal, control físic i humiliacions”, incloent-hi “la denegació de necessitats humanes bàsiques com l’aigua, el menjar o l’ús dels lavabos”. Els menors van ser incitats a barallar-se entre ells —de vegades subornats per fer-ho— i van ser mantinguts en aïllament “de forma punitiva”, cosa que “molt probablement” els deixarà “danys psicològics duradors”. El report també denuncia que als centres de detenció no s’han implementat prou bé els programes de reinserció i benestar social. La Comissió Reial, finalment, recomana clausurar un dels centres (Don Dale) i implementar reformes profundes en tot el sistema.

El Parlament australià va manar que es formés aquesta Comissió l’any passat, immediatament després que un programa de televisió destapés els maltractaments. L’emissió, significativament titulada “La vergonya d’Austràlia”, reportava: “Gairebé sembla impossible de creure, però aquí, a Austràlia, hi ha un sistema penal que tanca infants de 10 anys i envia menors de 13 anys a cel·les d’aïllament”.

Els maltractaments reportats “afecten sobretot els aborígens”, explica la investigació de la Comissió. El 30% de la població del Territori del Nord és aborigen, la proporció més alta —de llarg— de tot Austràlia. El Territori del Nord té la ràtio de detencions juvenils més alta de tot el país. La majoria dels joves detinguts són nois aborígens.

Per ajudar a resoldre la situació, la Comissió recomana als governs federal i del Territori del Nord a incloure els pobles aborígens en la presa de decisions i a escoltar les seves idees.

I TAMBÉ

Un nou president per cercar el reconeixement de Somalilàndia. La república de la Banya d’Àfrica ha escollit Muse Bihi Abdi com a nou president del país, amb el 55% dels vots emesos. Bihi Abdi és exministre de l’Interior i líder del governamental Partit Kulmiye. El principal candidat de l’oposició, Abdirahman Mohamed Abdullahi (Partit Waddani), ha aconseguit el 40,7% dels vots. Abdullahi ha denunciat “irregularitats” però la Comissió Electoral Central afirma que la votació ha estat neta. La missió internacional d’observadors finançada pel govern britànic coincideix que hi ha hagut problemes, però no pas “en una escala que pugui debilitar la integritat del procés electoral”. Per les autoritats somalilandeses és molt important la validació exterior de les eleccions: Somalilàndia no ha estat reconegut per cap altre estat del món, malgrat el fet que és independent de Somàlia des de 1990. Tots els candidats presidencials havien dit que el reconeixement seria un dels pilars de la seva política.

Ratko Mladic: cadena perpètua per genocidi. El comandant i màxim dirigent de l’exèrcit serbobosnià durant la guerra de Bòsnia (1991-1995) ha estat condemnat a presó de per vida per part del Tribunal Criminal Internacional per l’Antiga Iugoslàvia, que l’ha trobat culpable de genocidi, crims contra la humanitat i violacions de les lleis de la guerra. La sentència ha estat ben rebuda a Sarajevo però no a Banka Luka, la capital de la República Srpska, on el president Milorad Dodik ha qualificat Mladic, de 75 anys, de “llegenda del poble serbi”.

Gerry Adams es retira del lideratge del Sinn Féin el 2018. L’històric dirigent ho ha anunciat a l’assemblea anual del partit. Adams s’ha felicitat que “el republicanisme mai no ha estat tan fort” com ara: el Sinn Féin és segona força a Irlanda del Nord i tercera a la República. El partit també ha aprovat una proposta que li permetria, arribat el cas, entrar en una coalició de govern a Irlanda com a soci minoritari. Fins ara, el partit mantenia que només governaria a la República encapçalant l’executiu.

ALTRES ARTICLES I ANÀLISIS D’INTERÈS