Notícia

Menjar lletsó per aprendre a parlar amazic

El CIEMEN i la Casa Amaziga publiquen el primer mètode d’aprenentatge de la llengua nord-africana a Catalunya

Carles Múrcia en l'acte de presentació de les unitats.
Carles Múrcia en l'acte de presentació de les unitats. Autor/a: David Forniès
Una dita de les muntanyes de l’Atles, al Marroc, assegura que menjar lletsó fa que la gent aprengui a parlar amazic. La frase, “ⵜⵛ ⵡⴰⵡⵊⴹⵎ !” (“tc wawjḍm!”, pronunciada molt aproximadament com a “txuàujdem”), dóna nom al nou mètode d’aprenentatge d’aquesta llengua d’origen nord-africà que el CIEMEN i la Casa Amaziga de Catalunya acaben de publicar. L’eina està pensada en primera instància per al seu ús a les classes de llengua i cultura amazigues del sistema públic d’ensenyament, però també poden ser emprades per a l’autoaprenentatge de l’idioma.


ⵜⵛ ⵡⴰⵡⵊⴹⵎ ! és el primer mètode elaborat i publicat a Catalunya per aprendre aquesta llengua. El contingut és obra d’un equip coordinat per Carles Múrcia, professor de la Universitat de Barcelona, doctor en Filologia Clàssica i coautor, amb Salem Zenia, del Diccionari català-amazic / amazic-català, i Aziz Baha, Abdellah Ihmadi i Mohamed Kaddoumi, professors de les classes de llengua i cultura amaziga de l’ensenyament públic català.

El mètode ⵜⵛ ⵡⴰⵡⵊⴹⵎ ! està escrit íntegrament en llengua amaziga i alfabet tifinag, en la variant estàndard del diasistema septentrional, al qual pertanyen els diferents dialectes parlats pel col·lectiu amazic de Catalunya. Cada unitat gira al voltant d’un tema específic i inclou un diàleg, preguntes de comprensió, nocions gramaticals concises, exercicis i una activitat complementària, amb suports visuals i sonors.

Les unitats  —ara se n’han publicat sis i el mètode en total en tindrà 24 a l’horitzó de 2021— van acompanyades d’una guia didàctica orientada als professors, que però també poden usar les persones que vulguin emprar les unitats com a mètode d’autoaprenentatge: la guia incorpora explicacions, aclariments i remissions al compendi gramatical amazic disponible al web Amazic.cat, així com les solucions dels exercicis de les unitats.

Aquest va ser un dels aspectes que va destacar Carles Múrcia en l’acte de presentació, el 17 de gener a la Universitat de Barcelona: “Els materials es podran fer servir a tot el món”, va dir, tot i que va assenyalar que la idea original —i la que li dóna sentit— és que siguin emprats a les escoles catalanes. Les unitats han estat dissenyades per Mireia Luna (Natural), amb protagonistes infantils i alhora amb un disseny sobri i inspirat en “l’enorme riquesa de motius ornamentals del poble amazic”, va explicar la dissenyadora.

No és el primer cop que a Catalunya s’intenta desenvolupar un mètode per a l’aprenentatge de l’amazic, va destacar Pere Mayans, membre de la junta del CIEMEN, i de fet fa uns anys es va constituir, a recer del departament d’Ensenyament, una comissió que va iniciar la preparació d’uns materials que, finalment, no van arribar a veure la llum. Tot i així, prèviament a ⵜⵛ ⵡⴰⵡⵊⴹⵎ !, a Catalunya s’havien publicat reculls de contes, eines per a professors, unitats didàctiques sobre llengua i cultura amazigues... En el cas del nou mètode, “semblava necessari fer uns materials des de l’òptica de Catalunya, amb la pedagogia d’aquí”, i que “sobretot” ajudés a dignificar la llengua amaziga a ulls dels seus parlants més joves, posant-la en pla d’igualtat amb idiomes com l’anglès o l’àrab.

Per Aziz Baha, les unitats ajudaran a garantir “el dret dels infants amazics a la seva llengua” a Catalunya. “L’amaziguitat”, va continuar, “va més enllà de les fronteres d’origen colonial del nord d’Àfrica, perquè ja hi existia abans que es creessin, i ara també és present a Catalunya. Per això, no sempre hem d’estar esperant els criteris dels països d’origen: hem de considerar l’amazic també com un fet català. Això és un enfocament just i democràtic, sobretot quan d’això se’ns ha privat a les nostres terres d’origen. Som amazigocatalans, i aquesta és la definició més inclusiva, perquè abasta tots els amazics del nord d’Àfrica i també la nostra dimensió catalana”.

Una de les llengües més parlades a Catalunya

Segons diverses estimacions, i d’un total de més de 20 milions de parlants arreu del món, l’amazic en té entre 100.000 i 200.000 a Catalunya. Aquesta xifra situa possiblement l’amazic com a tercera llengua inicial més parlada al país.

A Catalunya, actualment hi ha vuit grups de llengua i cultura amazigues en funcionament en tres localitats: Sabadell, Manresa i Montcada i Reixac. Aquestes classes són impartides per professorat de la Casa Amaziga de Catalunya, que ho fa en el marc d’un conveni anual amb el Departament d’Ensenyament de la Generalitat.