Notícia

Partidaris de la reunificació de Bretanya es reuneixen amb membres del Consell Regional del País de Loira

Critiquen l'elevada quantitat de 'propaganda' pro-Loira, així com la 'negació del problema territorial bretó' · El president de la regió qualifica de 'vandalisme' la substitució de la bandera regional per la bretona i l'enganxament d'adhesius reivindicatius.

Membres dels col·lectius 44=Breiz i Bretagne Réuni, van protagonitzar aquest cap de setmana una acció reivindicativa aprofitant que se celebrava a Nantes (Naoned, en bretó) la primera sessió del Consell Regional de Joves. Mentre els portaveus de les entitats es reunien amb alguns membres del Consell, es va substituir la bandera oficial de la regió País de Loira per la Gwenn-ha-Du (“blanc-i-negre”, la bandera bretona) i es van enganxar adhesius amb el missatge “Loire-Alantique=Bretagne” i “Danger: Ligériose” (en referència a l'adjectiu utilitzat institucionalment a allò pertinent al País de Loira.

Poques hores després de l'acció, el president de la regió del País de Loira, Jacques Auxiette, va anunciar, segons informa Ouest France, que prendria mesures legals “contra els actes violents d'un grup d'activistes que s'anomenen de la causa bretona [...] els quals, arma blanca en mà, pretenen donar lliçons de democràcia i ataquen els edificis públics”.

Segons Agence Bretagne Presse, la reunió va servir per expressar la necessitat de celebrar una consulta sobre la qüestió territorial i per informar als consellers sobre la qüestió, els quals van declarar no haver-hi parat mai l'atenció.

La Bretanya històrica està actualment dividida en dues administracions diferents: la regió de la Bretanya i el departament del Loira Atlàntic, dins de la regió del País de Loira. Segons els defensors de la reunificació, dos terços de la població d'aquest departament voldrien tornar a formar part de la Bretanya. De fet, tant el Consell Regional de la Bretanya i el Consell General del Loira Atlàntic hi han votat a favor, mentre que algunes personalitats polítiques hi estan en contra, com és el cas de l'alcalde de Nantes, Jean-Marc Ayrault.

Més informació:

  • Carta de Bretagne Réuni al president del Govern francès, Nicolas Sarkozy [pdf]


Més informació a la fitxa de Bretanya.