Notícia

Una històrica manifestació pel gallec desafia les dificultats per la normalització de la llengua

Milers de persones van sortir ahir als carrers de Santiago de Compostel·la per exigir el 'dret a viure en gallec' · La llengua de Galícia viu hores baixes a causa dels problemes per ser introduïda en l'ensenyament i la justícia, i pels atacs d'organitzacions a favor de la llengua castellana.

La capital de Galícia ha acollit aquest diumenge una de les manifestacions més importants a favor de la llengua gallega. Unes 25.000 persones, segons l'organització, han volgut protestar contra les resistències que impedeixen normalitzar el gallec a tots els nivells. A Mesa pola Normalización Lingüística, que convocava la manifestació, va exposar alguns casos de discriminació lingüística, sobretot en àmbits com la justícia i l'administració pública.

Durant la manifestació es van cridar consignes contra organitzacions com Galicia Bilingüe, que darrerament han incrementat la pressió sobre el gallec, tot denunciant que el castellà està essent perseguit a Galícia i apel·lant a la llibertat d'escollir la llengua.

El portaveu de la Mesa, Carlos Callón, va dir que la situació del gallec és "crítica", i va esmentar concretament el cas de l'ensenyament, on malgrat la consolidació de les Galescolas -centres d'educació infantil d'immersió en gallec- va denunciar que les Universitats i l'ensenyament no obligatori incompleixen les lleis de normalització lingüística.

Una setmana de reivindicacions
Aquesta setmana també han tingut lloc altres actes en favor de la llengua. El Dia das Letras Galegas és un esdeveniment anual que cada 17 de maig homenatja a personalitats gallegues del món de la literatura, i enguany ha reconegut a Xosé María Álvarez Blázquez, membre de la Real Academia Galega, editor i autor de nombroses obres de poesia, relats i assaig.

D'altra banda, divendres va acabar el Correlingua, un una iniciativa molt semblant a la Korrika basca, l'Ar Redadeg bretó o el Correllengua català. Es tracta d'una cursa simbòlica que durant una setmana ha dut la reivindicació de la llengua arreu de Galícia, passant per les principals poblacions del país.

Més informació:

 

Més informació a la fitxa de Galícia.