Notícia

Kosovo celebra mig any de vida amb el procés de reconeixements internacionals estancat

Quaranta-cinc Estats, més de la meitat europeus, n'han reconegut la legitimitat · El Govern kosovar ja ha començat a expedir passaports del nou Estat, però encara hi ha una majoria de països que no els consideren vàlids · A finals de la tardor la missió especial sobre llei i ordre de la Unió Europea substituirà l'actual UNMIK, de les Nacions Unides.

El passat 17 d'agost es van complir sis mesos de la declaració d'independència de Kosovo respecte l'Estat de Sèrbia. De llavors ençà, del total de 192 Estats que formen les Nacions Unides, 45 han reconegut l'autoritat de Pristina, és a dir, aproximadament un 23%. Pel que fa a la Unió Europea, la proporció és molt més elevada: 20 dels 27 Estats membres han reconegut el nou Estat, xifra que equival a prop d'un 70% de la UE.

Tanmateix, el nombre de reconeixements fa mesos que s'ha estancat: des del passat mes d'abril, només deu Estats ho han fet. A més a més, la majoria d'aquests estats es concentren a Europa, mentre que extenses regions com l'Amèrica Llatina, l'Àfrica i bona part d'Àsia romanen al marge
d'aquest procés.

Malgrat aquestes dades, el primer ministre kosovar, Hashim Thaci, es mostra optimista i posa l'accent en els països que aviat reconeixeran l'Estat, com per exemple un bon nombre de països àrabs. També destaca que alguns no reconeixen el Kosovo, però en canvi sí que permeten l'entrada de passaports kosovars. Precisament, alguns mitjans de comunicació han anunciat que ja són 55.000 el nombre de passaports expedits per l'Administració, un document fet a mida dels estàndards europeus, amb la voluntat que aviat la UE suprimeixi la obligatorietat d'un visat perquè els kosovars es puguin moure lliurement per Europa.

Arriba EULEX, marxa UNMIK
També aquests dies ha estat notícia la Missió de les Nacions Unides al Kosovo (UNMIK), que durant nou anys s'ha encarregat de l'Administració de la fins fa poc província de Sèrbia. A finals de la tardor vinent, el personal de l'UNMIK abandonarà el país, després d'una progressiva transferència de poders al nou Govern. Tanmateix, la comunitat internacional seguirà tenint un peu a Kosovo a través d'EULEX, la missió de la Unió Europea que s'encarregarà a partir de llavors de la seguretat i l'ordre. Segons el cap de la missió, Yves de Kermabon, abans de l'hivern el nou equip ja serà plenament operatiu, malgrat que Sèrbia i Rússia consideren la missió il·legal.

Més informació

Més informació a la fitxa sobre Kosovo.