Notícia

El Tribunal Suprem espanyol il·legalitza Acció Nacionalista Basca

És probable que dimecres faci el mateix amb el Partit Comunista de les Terres Basques · El tribunal considera que el partit té una relació de 'successió o continuació' amb Batasuna i ETA · La portaveu del partit, Arantza Urkaregi, assegura que es tracta d'una decisió política "que ja estava presa" · ANB i el PCTB estaven en suspensió d'activitats des del passat mes de febrer.

Una vegada més, la justícia espanyola expulsa un partit independentista basc de la legalitat. Aquest cop ha estat Acció Nacionalista Basca, una de les formacions històriques d'Euskadi, fundada l'any 1930, i que d'ençà de les darreres eleccions municipals representava una de les principals opcions abertzales. Ara el Tribunal Suprem espanyol, tot seguint les demandes presentades tant per la fiscalia com per l'Estat ha considerat que hi ha indicis clars que vinculen el partit amb l'organització armada ETA i el partit il·legalitzat Batasuna.

La portaveu de la formació il·legalitzada, Arantza Urkaregi ha dit que es tracta "d'una decisió política que ja estava presa", i ha l'ha qualificat de "nova senyal de l'estat d'excepció". Actualment, ANB compta amb una quarantena d'alcaldies a Euskadi i Navarra, i més de 400 regidors a tot el territori.

El Govern d'Euskadi també s'ha mostrat crític amb la decisió del Suprem, tot dient que la Llei de Partits -sota la qual s'ha pogut impulsar la il·legalització- "no apropa el final de la violència ni els acords polítics". En canvi, el Govern espanyol ha considerat que es tracta d'un "avanç per aïllar els violents i aquells qui els donen suport".

PCTB, el mateix camí
Demà el Tribunal Suprem repassarà el cas del Partit Comunista de les Terres Basques, l'altra formació de l'esquerra abertzale sobre la qual, igual que ANB, pesen dues demandes d'il·legalització. Els dos processos són paral·lels, de manera que és d'esperar que el final sigui el mateix.

Més informació:

Més informació a la fitxa del País Basc.