Notícia

El Partit de la Societat Democràtica presenta un pla d'autonomia per al Kurdistan del nord

El DTP, l'única formació kurda amb representació al Parlament turc, presenta un document que proposa una descentralització estatal, més poder per a les administracions municipals i una reforma constitucional que reconegui la identitat i la llengua kurdes.

"Què volen els kurds?". Partint d'aquesta pregunta, el Partit de la Societat Democràtica, l'únic partit polític kurd que té representació al Parlament de Turquia -22 diputats-, ha elaborat un extens document polític que reuneix les principals propostes de la formació pel que fa al futur del Kurdistan del nord, la part del país sota administració turca.

El programa, un llibre de 64 pàgines, ha estat enviat al primer ministre, Recep Tayyip Erdogan, a tots els ministres del seu gabinet i a cadascun dels 550 diputats del Parlament de Turquia, i conté canvis en l'estructura política i administrativa de l'Estat turc. Proposa, per exemple, dividir el territori turc en 20 o 25 regions, i transferir competències als Governs regionals i municipals. El DTP demana "un estat més petit i una societat més gran".

Per fer realitat moltes de les propostes incloses, si més no, caldria aprovar una nova Constitució. El document proposa que la carta magna ampliï "els drets i les llibertats" de tots els ciutadans, així com el reconeixement de la identitat kurda, la despenalització de la bandera nacional kurda i la llibertat per utilitzar les llengües pròpies de cada regió -com el kurd, l'armeni o l'àzeri-. També que l'expressió "nació de Turquia" substitueixi l'actual "nació turca".

El diari turc Turkish Daily News defineix aquesta proposta com un "suggeriment" de l'empresonat líder del PKK, Abdul·lah Öcalan, i reprodueix les declaracions del diputat del Partit Popular Republicà (CHP) Mustafà Özyürek, que alertava del fet que, per primer cop, un document ha estat repartit en llengua kurda dins del Parlament -la proposta estava en aquesta llengua, a més d'en turc i en anglès-. Özyürek va advertir que "ells [el DTP] demanen una federació, amagada darrere d'una autonomia democràtica", i va vincular aquesta proposta política amb la "escalada terrorista del PKK que vol crear un altre Estat".

Més informació:

Més informació a la fitxa del Kurdistan.