Notícia

Milers de persones es manifesten a Madrid a favor de l'autodeterminació del Sàhara Occidental

La marxa estava convocada per entitats cíviques i una plataforma d'artistes en defensa del territori sahrauí · 'Per la llibertat i la independència del Sàhara' i 'Marroc culpable, Espanya responsable' n'eren els eslògans · Enguany es compleixen 33 anys que l'Estat espanyol va abandonar l'excolònia.

Milers de manifestants van mostrar aquest dissabte als carrers de Madrid el seu suport al poble sahrauí, per cinquè any consecutiu, en commemoració de la retirada de l'Estat espanyol del Sàhara Occidental el 14 de novembre de l'any 1975, fet que va desencadenar l'ocupació marroquina de l'excolònia espanyola. La marxa havia estat convocada per la coordinadora estatal d'associacions solidàries amb el Sàhara, i per la plataforma fundada per l'actor Javier Bardem, Todos con el Sáhara, que aglutina diverses personalitats del món de l'espectacle, i portava per lema 'Per la llibertat i la independència del Sàhara' i 'Marroc culpable, Espanya responsable'.

En el manifest, els convocants recorden que l'Estat espanyol subministra material militar al règim marroquí, i demana al Govern que contribueixi a la solució "justa i definitiva" del conflicte. També denuncia la persecució que els sahrauís sofreixen al seu territori per part de les autoritats marroquines: "detencions arbitràries, tortures, i persecució a través de judicis penals amb marcat mòbil polític".

Tampoc la Unió Europea es lliura de les crítiques, a causa de la firma amb l'Estat marroquí d'un acord de pesca que inclou aigües sahrauís.

El manifest acaba demanant una solució que passi per l'organització d'un referèndum d'autodeterminació "lliure, democràtic i regular", tot definint el conflicte com "un clar cas d'ocupació il·legal i per la força d'un territori", i no pas d'un conflicte ètnic o religiós.

El procés de pau al Sàhara Occidental, que compta amb la mediació de les Nacions Unides, està aturat des de fa anys degut a la renúncia del Marroc a convocar un referèndum d'autodeterminació al territori.

Imatge: cartell de la convocatòria.

Més informació: