Notícia

El moviment bretó aplaudeix les declaracions de Sarkozy favorables a la reunificació

En un congrés amb alcaldes i presidents de les regions de l'Estat francès, el president gal parla de la necessitat 'd'encoratjar un moviment experimental i voluntari de fusió de les regions que vulguin' · UDB, el Partit Bretó i MoDem demanen una votació sobre la reunificació.

Optimisme moderat i, sobretot, sorpresa, són les reaccions d'una part dels representants polítics bretons després que, la setmana passada, el president francès s'erigís en discret defensor de la 'fusió de regions', allò que a la Bretanya es coneix com a reunificació -tot i que Nicolas Sarkozy se'n guardés prou de pronunciar la paraula-. En el marc d'un congrés amb els alcaldes i els presidents regionals, el cap d'Estat, va reflexionar sobre la divisió territorial francesa, posant com a exemples la Normandia ("Hi ha dues Normandies -i ens les estimem molt- però en fan falta dues?", va dir) i la Bretanya.

Sobre el país celta, Sarkozy va declarar: "La Bretanya, quatre departaments magnífics. Si vaig a Nantes [ciutat històricament bretona que avui es troba fora de la Regió de Bretanya], magnífic, em dic: això és la capital de la Bretanya... però estem al País de Lòria!". El president francès també va fer una invitació "a la diversitat, a l'experimentació" pel que fa a l'organització territorial.

Durant els dies que han seguit aquestes declaracions, els principals partits polítics bretonistes s'han manifestat a favor de la reunificació i han convidat a posar una data a aquest procés. La Unió Democràtica Bretona ha manifestat la necessitat "d'aprofitar aquesta oportunitat històrica" i ha demanat al president de la República l'organització d'una consulta popular sobre la reunificació a la regió del Loira Atlàntic, on es troba el departament del País de Loira, i als quatre departaments de la regió de Bretanya.

El Partit Bretó, per la seva banda, ha destacat que "és la primera vegada" que un president francès fa unes declaracions com aquestes, i ha posat com a data per fer efectiva la reunificació les eleccions regionals de l'any 2010. També ha demanat la transferència a les cinc regions de les competències sobre cultura, audiovisual, educació, medi ambient, agricultura i pesca.

També s'ha pronunciat el grup dels Verds a la Bretanya, favorable a la reunificació administrativa del país, i que ha tornat a demanar "una nova disposició del territori, basada sobre la coherència dels països i les regions a nivell econòmic, social, cultural o democràtic". Els portaveus del partit han assenyalat també les "incoherències de la divisió institucional i administrativa de França".

Finalment, la secció bretona del Moviment Demòcrata (MoDem) s'han felicitat per les declaracions de Sarkozy, alhora que ha recalcat la necessitat que "tots els electes bretons, siguin quines siguin les seves tendències polítiques, es reuneixin per treballar perquè aquesta reunificació esdevingui una realitat tant ràpidament com sigui possible". Els responsables del partit a Nantes han anunciat també que proposaran a l'alcalde de la ciutat que se celebri una votació sobre la reunificació el proper mes de gener.

Més informació:

Més informació a la fitxa de Bretanya.