Notícia

El rei de Bèlgica es reuneix amb partits flamencs i valons després d'una nova crisi de Govern

El primer ministre Yves Leterme va anunciar dissabte la seva dimissió, i descarta tornar al capdavant de l'executiu · El rei Albert II no ha anunciat encara si accepta la renúncia · Una possible conseqüència podrien ser eleccions anticipades el juny de l'any vinent.

Brussel·les continua incapaç de trobar una estabilitat política per a les seves institucions. Aquesta vegada, tot l'executiu en bloc -una coalició de cinc partits liderada pel flamenc Yves Leterme- ha presentat la seva dimissió després que el tribunal de cassació del país l'acusés de pressionar el poder judicial. Ara cal veure si el cap de l'Estat, el rei Albert II, acceptarà la renúncia de Leterme, si bé aquest darrer ja ha reiterat que no tornarà.

D'altra banda, aquest cap de setmana mateix el monarca ha començat una ronda de reunions amb els líders de les formacions polítiques flamenques i valones per trobar un acord polític i solucionar la crisi. D'aquestes negociacions en podria sortir o bé el nom d'una persona que substitueixi Yves Leterme al capdavant de la coalició actual, o bé la convocatòria d'eleccions anticipades.

En el segon cas, és probable que s'escollís el juny del 2009 com a data per celebrar els comicis, ja que en aquell mes se celebraran també eleccions regionals a Flandes, Valònia i Brussel·les capital, i eleccions europees.

Sigui quin sigui l'escenari, el que es planteja més difícil es trobar la figura que s'encarregui d'aquesta missió. Actualment es baralla amb noms de polítics consolidats, com l'exprimer ministre Jean-Luc Dehaene o el president de la cambra baixa del Parlament de Bèlgica, Herman Van Rompuy. "És molt difícil imaginar qui ho voldria [esdevenir primer ministre]. És una feina terrible", deia l'analista polític Carl Devos a Reuters.

Més informació:

[[FitxaValonia]]

Més informació a les fitxes de Flandes i Valònia.