Notícia

El nou primer ministre de Bèlgica reprendrà les negociacions sobre la reforma de l'Estat

Herman Van Rompuy substitueix Yves Leterme, que va presentar la dimissió el passat dia 19 · El nou cap de Govern vol establir un grup de treball que elabori “propostes de solució” per al conflicte del districte electoral de Brussel·les-Halle-Vilvoorde.

El democratacristià flamenc Herman Van Rompuy ha llegit el seu primer discurs com a cap de Govern de Bèlgica el darrer dia de l'any, davant del Parlament. Van Rompuy, de 61 anys, succeeix el seu coreligionari Yves Leterme, que va dimitir el passat dia 19 arran d'un escàndol judicial lligat al banc Fortis. En el discurs, Van Rompuy ha explicat que el nou executiu continuarà la mateixa línia política que el seu antecessor i també s'ha referit a la reforma de l'Estat, que ha afirmat voler encarar.

El nou Govern, gairebé un calc de l'anterior, està compost pels mateixos cinc partits que formaven part del govern Leterme, és a dir: pel costat flamenc, els Democratacristians i Flamencs (CD&V) i els Flamencs Liberals i Demòcrates (Open VLD), i pel costat francòfon, el Partit Socialista (PS), el Moviment Reformador (MR) i el Centre Demòcrata Humanista (CDH). Cadascun d'aquests partits aporta un viceprimer ministre, respectivament: Steven Vanackere, Karel De Gucht, Laurette Onkelinx, Didier Reynders i Joëlle Milquet.

Amb aquest equip, Van Rompuy pretén esgotar la legislatura, que acaba el proper 2011. Són més de dos anys que el flamant primer ministre vol aprofitar per donar solució al gran tema que està sobre la taula de tots els partits flamencs i francòfons: la reforma de l'Estat. El cap de Govern ha reiterat aquest matí que, efectivament, fa falta pactar canvis perquè les institucions siguin efectives. Això passa, segons els partits flamencs, per un augment de les competències de les regions (Flandes, Valònia i Brussel·les) i un afebliment del poder federal. El problema, de moment, és que els partits francòfons sols accepten una reforma limitada.

Van Rompuy també s'ha referit a la divisió del districte electoral de Brussel·les-Halle-Vilvoorde (BHV), un assumpte pendent des de fa anys. Aquesta circumscripció agrupa la capital belga amb tot un seguit de municipis flamencs del seu entorn. Aquestes localitats són les úniques on és possible votar partits polítics 'aliens' al territori, en aquest cas Flandes. Una situació a la qual els partits flamencs volen posar punt final de totes totes. Van Rompuy ha declarat davant dels parlamentaris que s'haurà de crear “ràpidament” un grup encarregat d'elaborar “propostes de solució” per al conflicte, explica l'agència Belga. El primer ministre ha afegit que les conclusions d'aquest grup d'experts hauran de començar a ser examinades a partir del proper estiu.

Imatge: el nou primer ministre, Herman Van Rompuy. Fotografia: Luc Van Braekel

Més informació:

[[FitxaValonia]]

Més informació a les fitxes de Flandes i Valònia.