Notícia

L'Assemblea de Vojvodina defensa el seu estatut davant dels atacs de l'Església i els partits serbis

'L'estatut no crea un nou estat dins l'Estat', assegura el portaveu de la cambra, en resposta a les acusacions de separatisme provinents del nacionalisme serbi · El Parlament de Sèrbia ha de donar el vist-i-plau definitiu al document, i és probable que els partits n'exigeixin algunes modificacions.

El portaveu de l'Assembla de Vojvodina, Sandor Egeresi, ha sortit en defensa de la proposta d'Estatut d'autonomia d'aquesta província multiètnica, document aprovat per una àmplia majoria a l'Assemblea però que encara ha de ser votat al Parlament serbi abans no pugui entrar en vigor. Des que la qüestió ha entrat a la discussió política a Sèrbia, diversos sectors del nacionalisme serbi s'han dedicat a atacar el text, que consideren que divideix el país.

"Aquesta és una acusació completament insostenible. L'Estatut no preveu el control de les finances, ni policia, ni exèrcit, ni seguretat Estatal ni política exterior pròpies per a Vojvodina", ha declarat Egeresi a B92. El portaveu parlamentari ha demanat als detractors del document que no confonguin l'estatus de Kosovo amb el de Vojvodina. "Vojvodina no vol la secessió," ha sentenciat, alhora que ha mostrat la seva satisfacció que un debat públic "real i seriós" sobre l'estatus de la província "hagi començat finalment".

A més a més, Egeresi s'ha referit a l'Església ortodoxa sèrbia, que aquesta setmana ha afirmat que el document per a l'autogovern de Vojvodina duria a la creació "d'un estat dins l'Estat", i ha demanat que l'Església no es barregi amb la política estatal.

L'Assemblea de Vojvodina -una província autònoma situada al nord del país, de majoria sèrbia però amb una presència significativa de minories com la hongaresa, l'eslovaca i la croata, entre d'altres- va votar el passat octubre a favor d'un nou Estatut d'autonomia. Ara, però, cal que el Parlament de Sèrbia l'aprovi, cosa que no serà gens fàcil ja que, de moment, els partits que s'hi han mostrat en contra (el Partit Radical Serbi i el Partit Democràtic de Sèrbia, nacionalistes, i el Partit Socialista de Sèrbia) sumen majoria a la cambra.

Els partidaris del text confien que el Partit Democràtic, actualment al Govern de l'Estat, pugui convèncer els detractors -probablement els seus socis de Govern, el Partit Socialista de Sèrbia- d'aprovar l'Estatut. El portaveu de l'Assemblea de Vojvodina ha mostrat la seva confiança en que això es pugui aconseguir aviat i, el que és més important, no s'hagin d'efectuar modificacions al redactat. "Europa ens espera", sentencia Egeresi.

Més informació: