Notícia

Kosovo compleix un any d'independència sense tenir plena sobirania ni reconeixement

El país balcànic és lluny encara de ser un Estat normalitzat · Les institucions kosovars continuen essent tutelades per organismes internacionals · El procés de reconeixement internacional ha quedat estancat en una cinquantena d'estats, bona part dels quals són europeus.

Ja ha passat un any des que Kosovo va proclamar la seva independència el 17 de febrer del 2008. Llavors, milers de persones van sortir als carrers de Pristina i les altres ciutats kosovars amb banderes albaneses i nord-americanes, per celebrar l'esdeveniment. El primer any de vida del nou Estat, però, ha evidenciat que una declaració d'independència i el suport d'Occident no són suficients per convertir-se en un Estat normalitzat.

El primer que crida l'atenció de l'estatus actual és que Kosovo no és en realitat independent: una sèrie de missions internacionals condicionen fortament l'acció de les institucions kosovars. Principalment es tracta de la missió de les Nacions Unides (UNMIK), que conforma una administració provisional, el Representant Especial del qual que és encara la màxima autoritat al país. També hi ha l'EULEX, de la Unió Europea, que és una missió encarregada de fer funcionar el sistema de policia i llei.

D'altra banda, el Govern i el cos diplomàtic kosovars no han aconseguit persuadir la comunitat internacional perquè homologuin el nou Estat. Fins ara, 54 Estats de l'ONU -d'un total de 192- l'han reconegut formalment. D'aquests, hi destaquen 33 Estats europeus, 22 dels quals són membres de la Unió Europea, a més dels Estats Units, Austràlia, Japó i Canadà, entre d'altres. Amb un reconeixement tan baix -i poc representatiu geogràficament- és poc probable que l'Estat pugui avançar en el camp de la política internacional.

A part del reconeixement internacional, un dels principals reptes de Kosovo és aconseguir una estabilitat interna. Actualment, la zona del nord del país, de majoria sèrbia, i simbòlicament la ciutat dividida de Mitrovica, queden fora del control de l'Estat, convertits en un bastió del nacionalisme serbi més radical.

Més informació:

Més informació a la fitxa de Kosovo.