Notícia

Avancen les negociacions sobre una solució per a l'Alt Karabakh

Fonts del Grup Minsk, responsable de la mediació al conflicte, consideren que durant la reunió d'aquest dimecres entre els presidents d'Armènia i Azerbaidjan s'ha produït 'un gran avanç conceptual' · El conflicte en aquest territori independent de facto està congelat des del 1994.

Continuen endavant les perspectives de resolució pacífica del conflicte de l'Alt Karabakh, que enfronta Armènia i Azerbaidjan des de la independència d'aquestes dues repúbliques, a principis dels anys noranta. El passat dimecres 7 de maig els presidents armeni i àzeri es van reunir de nou a Praga, sota els auspicis del Grup Minsk. La trobada diplomàtica ha estat molt ben valorada tant pel portaveu del Grup Minsk, Matthew Bryza, que l'ha definida com "un gran avenç", com per a Turquia i Rússia -les dues grans potències regionals implicades en el conflicte- i, de forma més tímida, per Erevan i Baku.

Sense que ningú hagi explicat gaires detalls de la reunió, les paraules de Bryza són les que més s'han reproduït durant les hores següents a la trobada. El diplomàtic ha explicat la notícia a RFE/RL d'aquesta manera: "cal que hi hagi avenços conceptuals i avenços tècnics. Diria que avui hem vist un gran avenç conceptual, ara cal que creem els avenços tècnics.

Altres reaccions positives han estat, per exemple, la de Turquia, aliat tradicional de Baku, i que darrerament està fent passos per millorar les relacions diplomàtiques amb Armènia. Segons Hurriyet, el ministre d'exteriors turc ha fet pública la seva "satisfacció" pels progressos aconseguits, mentre que el president Abdullah Gül ha proposat celebrar una conferència a quatre bandes -Erevan, Baku, Ankara i Moscou- per avançar en el procés de pau.

Més informació: