Notícia

Armènia i l'Azerbaidjan es reuneixen de nou per negociar sobre l'Alt Karabakh

Cinquena trobada de l'any entre els presidents dels dos Estats, que declaren la seva 'satisfacció' malgrat no anunciar cap avanç concret · Els portaveus del Grup Minsk, responsable de la mediació en el conflicte, continuen mostrant-se molt més optimistes que els líders armeni i àzeri.

Nova trobada de Serge Sarkisian i Ilham Alíev i noves diferències en la interpretació de l'estat de la qüestió entre els Governs involucrats i els diplomàtics internacionals encarregats de la mediació. I de nou, una sèrie d'idees ambigues als titulars: "satisfacció amb el procés", "sense grans avenços", i "intenció de seguir treballant".

Els presidents d'Armènia i l'Azerbaidjan (Sarkisian i Alíev, respectivament) s'han reunit avui a Sant Petersburg per parlar, cara a cara i per cinquena vegada en el que portem d'any, d'una sortida pacífica al conflicte de l'Alt Karabakh, república independent de facto, de majoria armènia, encastada dins de territori àzeri. I a la sortida, l'escenari al qual estem acostumats. Comentaris tímids i amb un deix escèptic per part dels protagonistes, mentre els portaveus del Grup Minsk continuen mostrant-se optimistes.

La primera part l'exemplifiquen aquestes declaracions del ministre d'exteriors armeni, citat al diari Trend News, de l'Azerbaidjan: "tot i que avui no podem parlar d'avenç o procés significatiu, les parts s'estan movent endavant i han acordat continuar les negociacions", paraules molt semblants a les del seu homòleg àzeri -a la mateixa notícia-: "no hi ha hagut un avenç, però hi ha moviment".

Mentrestant, el copresident del Grup Minsk -l'òrgan de l'OSCE als auspicis del qual es mantenen les negociacions-, Matthew Bryza, ha parlat durant la darrera setmana del "progrés significatiu" que està vivint el conflicte, i prèviament a la reunió d'avui havia mostrat la seva convicció que "un gran avenç" tindrà lloc "a Sant Petersburg -en referència a la reunió d'avui- o al cap de poc".

Més informació: