Notícia

Europa tria els seus representants

Els ciutadans dels vint-i-set Estats membres de la Unió Europea escullen els 785 eurodiputats que durant els propers cinc anys parlaran en nom de gairebé 500 milions de persones · Nationalia ofereix dos continguts especials: un recull de les candidatures d'algunes nacions sense Estat del continent, i un qüestionari als candidats catalans.

La baixa participació, la crisi econòmica i el bloqueig institucional de la Unió s'han situat al centre de tots els comentaris sobre els comicis. Nationalia, però, ha volgut enfocar les eleccions des d'una altra perspectiva, i és per això que ofereix dos continguts especials que defugen la visió estatalista del procés democràtic europeu i se centren en la realitat dels pobles sense Estat europeus que, malgrat quedar relegats a un discret segon pla, observen amb atenció i esperança la gran institució europea.

En primer lloc podeu consultar el dossier especial Els drets col·lectius dels pobles, a Europa de la mà dels partits sobiranistes i independentistes (i aquí la segona part), que és un recull no exhaustiu de les llistes sobiranistes dels diversos pobles sense Estat europeus que participaran a les eleccions al Parlament Europeu.

En segon lloc, Nationalia us convida a llegir els qüestionaris fets als candidats dels Països Catalans que se situen més amunt en cadascuna de les cinc llistes que actualment tenen presentació a l'Eurocambra. Es tracta de Maria Badia (PSC), Alejo Vidal-Quadras (PP), Ramon Tremosa (CiU), Oriol Junqueras (ERC) i Raül Romeva (IC-V). Aquests qüestionaris són un extracte de les entrevistes publicades a la revista Europa de les nacions, en el número 70. Si voleu, també podeu llegir-vos un resum de les respostes dels candidats (Els candidats catalans responen).