Notícia

Els dos principals grups paramilitars lleialistes d'Irlanda del Nord anuncien el seu desarmament

Nous avenços en el procés de pau amb el desarmament complet de l'UVF i la declaració d'intencions de l'UDA, quatre anys després que ho fes l'IRA · Els grups protestants consideren que 'la batalla ha acabat' · Una comissió independent ha presenciat la destrucció de les armes per part de l'UVF.

Irlanda del Nord continua aprofundint en el procés de pau, aquesta vegada gràcies a decisió dels dos principals grups paramilitars lleialistes de dur a terme el desmantellament complet del seu arsenal. L'Ulster Volunteer Force (UVF, 'Força Voluntària de l'Ulster') ha anunciat aquest cap de setmana que ha destruït tot el seu armament en presència de la Comissió Independent Internacional sobre el Desmantellament, un moviment que també ha fet l'organització germana de l'UVF, el Red Hand Commando (RHC, 'Comando Mà Vermella').

Aquesta notícia ha anat acompanyada de l'anunci de l'altre gran organització paramilitar protestant, la Ulster Defence Association (UDA, 'Associació per la Defensa de l'Ulster'), que ha confirmat que tot just ha començat el procés de desmilitarització. El secretari d'Estat britànic, Shaun Woodward, havia establert el mes d'agost vinent com la data límit perquè els lleialistes entreguessin les armes.

Pel que fa a l'Irish Republican Army (IRA, 'Exèrcit Republicà Irlandès'), ja va dur a terme la completa destrucció de tot el seu armament l'any 2005. El procés al bàndol lleialista ja havia començat, però va ser interromput fa uns mesos amb la mort de dos soldats britànics i un policia a Irlanda del Nord, a mans de republicans dissidents.

Les accions armades de l'UVF i l'UDA van causar més d'un miler morts durant el conflicte d'Irlanda del Nord, que va tenir lloc entre el 1968 i el 1998 entre independentistes nord irlandesos i partidaris de la unió amb la Gran Bretanya. El conflicte va resultar amb més de 3.000 morts.

Més informació: