Notícia

L'oposició, a l'espera dels resultats definitius de les eleccions del Kurdistan del sud

Segons els recomptes provisionals, els dos partits de la coalició de Govern continuen sumant la majoria d'escons, però el nou partit Goran escurça diferències i guanya a la província de Silêmanî · Queda per veure si Massud Barzani podrà reeditar el càrrec de president · Goran ha centrat la seva campanya en la crítica a la corrupció dels partits de Govern.

A falta de conèixer els resultats definitius de les eleccions parlamentàries a la regió Kurdistan del sud, tot sembla indicar que la irrupció d'un nou partit a la cambra podria canviar força el repartiment d'escons. L'aliança entre el Partit Democràtic del Kurdistan, liderat per l'actual president de la regió, Massud Barzani, i la Unió Patriòtica del Kurdistan, del president iraquià Jalal Talabani, ha vist qüestionada la seva hegemonia -sumava 104 dels 111 escons del Parlament durant la darrera legislatura- després dels bons resultats aconseguits per Goran ('Canvi'), una nova formació que ha fet campanya a favor d'una reforma política i ha denunciat contínuament la corrupció en un sistema on els partits d'oposició pràcticament no existien.

Si bé la Comissió Electoral Independent encara no ha anunciat els resultats oficials, diversos mitjans de comunicació han aventurat algunes xifres. Segons el lloc web de la televisió Alsumaria, la coalició de Govern obtindria entre 53 i 55 escons a la Cambra, als quals caldria sumar-hi el probable suport dels 11 escons reservats a les minories. Goran pot aconseguir-ne 28, i la resta de partits de l'oposició, liderats pels islamistes, 17.

D'aquesta manera, Goran no només se situaria com el principal partit de l'oposició sinó que a Silêmanî (As-Sulaymaniyah, una de les tres províncies en les que es divideix el Kurdistan a l'Iraq) seria la principal força amb el 50% dels suports.

L'agència Reuters pronostica un "punt decisiu" al Kurdistan arran del gran avenç de l'oposició, des d'on les veus crítics lamenten la "manca de transparència, intimidació dels mitjans de comunicació i els abusos de les forces de seguretat".

De fet, les denúncies de joc brut no s'han fet esperar, precisament a les files de Goran, que s'han queixat d'irregularitats com el vot per part de persones no registrades, ampliació dels horaris de les meses electorals i la gran facilitat per netejar la tinta que ha d'impedir als ciutadans votar dos vegades. Segons Reuters, el portaveu de Goran Abdil Mamand ha dit que si no hi hagués frau, calcula que el seu partit podria aconseguir fins a 35 escons.

Més informació:

Vegeu la fitxa del Kurdistan i el dossier Pobles i nacions d'avui: Kurdistan per a més informació.