Notícia

Moscou malda per la supremacia de la llengua russa dins i fora la Federació

El Tribunal Suprem rus ha obligat al Parlament del Tatarstan a modificar la seva llei · Rússia intenta aturar el retrocés de la llengua russa a les Repúbliques exsoviètiques, una qüestió clau per al manteniment de la seva influència.

La llengua russa, imposada fa dècades a desenes de pobles i nacions des del Caucas fins a les illes del Pacífic, es debilita poc a poc d'ençà de la independència de moltes repúbliques soviètiques i com a conseqüència de l'autogovern que, progressivament, estan adquirint algunes de les repúbliques federades.

D'aquest darrer punt, un dels exemples més sonors és el cas de la República del Tatarstan, una república federal que té el seu propi Govern i Parlament. Fa poc, el Tribunal Suprem rus ha cridat l'atenció a la cambra tàtara en referència a la legislació lingüística que ha impulsat. Moscou considera que es produïa una contradicció entre la llei de la República i la de la Federació, així que ha forçat el Tatarstan a modificar-la i, a partir d'ara, la llengua russa haurà d'estar al costat de la tàtara en totes les comunicacions oficials, incloent-hi fins i tot el material utilitzat per promoure les activitats culturals tàtares.

Aquestes pressions han provocat protestes entre els activistes de la llengua pròpia de la República, que, segons informa RFE/RL, han acusat el Kremlin de seguir una política dirigida a l'assimilació de les minories ètniques del país.

D'altra banda, un article a ipsnews.net es feia ressò ahir del lent retrocés que està patint el rus en les antigues repúbliques soviètiques, les quals actualment estan fent un esforç per recuperar les llengües pròpies, minoritzades durant l'època comunista.

Segons l'autor de l'article, el fet que aquestes llengües acostumin a substituir el rus està derivant en la caiguda de la influència de Moscou sobre tots aquests nous estats. Tanmateix, no a tot arreu és així, i el text cita un analista que posa els exemples d'Ucraïna i Bielorússia com dos estats en els quals encara es palpa el control del Kremlin a través de la llengua. "A Rússia", diu l'analista, "aquesta població [la dels dos Estats esmentats] es considera part integral del poble rus unit", efecte que, en certa manera, es repeteix també als Estats bàltics i a l'Àsia central.

Més informació:

Més informació al dossier Pobles i nacions d'avui: Tatarstan.