Notícia

El Govern d'Irlanda del Nord no fa els deures europeus sobre les llengües minoritzades

S'han incomplert els terminis en els quals s'havia de presentar un informe sobre la promoció de les llengües irlandesa i scots per part de l'Administració nord irlandesa · El desenvolupament de l'informe ha estat bloquejat a l'executiu durant els darrers mesos.

El Consell d'Europa ha renyat el Regne Unit per haver presentar incomplet i fora de termini l'informe trianual sobre la implementació de mesures de promoció de les seves llengües minoritzades. I, al seu torn, el ministeri d'afers exteriors britànic n'ha assenyalat el responsable directe, el Govern autònom d'Irlanda del Nord.

Els països signants de la Carta estan obligats a presentar, cada tres anys, l'estat dels compromisos presos en el marc de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries. En el cas del Regne Unit, els responsables d'aquest informe són els tres governs que tenen competències en matèria lingüística: Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord. Però si els dis primers van fer la feina i van entregar l'informe fa més d'un any, a Irlanda del Nord, que havia d'explicar la situació de l'irlandès i de l'scots de l'Ulster, així com les polítiques preses en relació, el Govern no ha pogut enllestir la feina, de la qual n'era responsable un grup de funcionaris de diversos departaments.

Després d'un toc d'atenció del Consell d'Europa que ha molestat el ministeri d'afers exteriors, el Govern d'Irlanda del Nord ha presentat un informe incomplet i fora de termini, l'únic país en fer-ho.

Segons informa BBC, fa un temps el parlamentari unionista Gregory Campbell va culpar del bloqueig al qual havia estat sotmès l'informe al primer ministre republicà Martin McGuinness.

Més informació:

Més informació al dossier Pobles i nacions d'avui: Irlanda.