Notícia

Els partits bascos critiquen la detenció de deu dirigents de l'esquerra abertzale

Detinguts Arnaldo Otegi, el líder sindical Rafa Díez i l'històric Rufi Etxeberria, entre d'altres, acusats de voler formar una nova direcció política hereva de Batasuna · Joseba Eguibar, del PNB, declara que els arrestats 'aposten per la via pacífica' i Aralar diu que 'no es pot empresonar ningú per fer política'.

L'Estat espanyol ha protagonitzat un nou episodi en la persecució del moviment polític de l'esquerra independentista basca. Ahir a la tarda van ser detinguts, per ordre del jutge Baltasar Garzón, una desena de militants abertzales, entre els quals hi figuren els exlíders de la il·legalitzada Batasuna Arnaldo Otegi i Rufi Etxeberria i l'exsecretari general del sindicat LAB.

Avui tots els partits bascos han expressat el seu desacord sobre les detencions. Joseba Egibar, portaveu del PNB al Parlament d'Euskadi, s'ha mostrat recelós sobre les causes que han motivat les detencions, i ha afirmat que "totes aquestes persones [en referència als detinguts] estan apostant per les vies polítiques, és evident que no estan demanant el ingressar a ETA, sinó tot el contrari", i per això ha sentenciat que els que han ordenat els arrestos "no volen la desaparició" de l'organització armada, en declaracions a Euskadi Irratiarecollides per Público.

Aralar ha estat especialment dur amb un comunicat publicat poques hores després dels fets, en el qual el partit independentista titlla de "molt greus" les detencions perquè "no es pot empresonar ningú per fer política". L'organització ha ofert la seva "solidaritat" amb els detinguts i ha fet una crida a la societat basca i als partits per donar una mostra unitària de rebuig a les detencions.

També s'han pronunciat sobre els fets Eusko Alkartasuna, que considera que els arrestos pretenen "obstaculitzar qualsevol pas ferm envers l'ús de vies polítiques" i "impulsar les tesis més radicals dins del Moviment d'Alliberament Nacional Basc", segons cita EiTB.

Finalment, el coordinador general d'Ezker Batua, Mikel Arana, ha subratllat que els detinguts s'identifiquen amb "els grups més proclius a les vies pacífiques i democràtiques", i ha assegurat que l'operació pot respondre a "impulsos polítiques i no a raons jurídiques ni a fets delictius".

Més informació:

Més informació a la fitxa del País Basc.