Notícia

La justícia turca allibera els militants del PKK que es van lliurar dilluns

Es tracta d'un nou avenç al procés de pau del conflicte kurd · El jutge considera que no pot detenir els rebels kurds 'perquè han retornat per la seva pròpia voluntat' · Els vuit militants, provinents de les bases del PKK al nord de l'Iraq, van creuar la frontera amb un grup de refugiats kurds, i es van entregar com a mostra de compromís amb el procés de pau.

Les parts implicades al conflicte kurd continuen protagonitzant gestos simbòlics de suport a la seva definitiva resolució. Si dilluns van ser vuit membres del PKK, que van deixar enrere els camps de les muntanyes de l'Iraq per creuar la frontera i entregar-se a les autoritats turques, ara han estat aquestes autoritats les que han han executat la seva part del guió i han posat en llibertat als militants que restaven detinguts, tot argumentant que "no se'ls pot retenir perquè han tornat per la seva pròpia voluntat", segons publica SETimes.com.

La comitiva que dilluns va creuar la frontera turca, batejada com el "grup de pau", estava formada pels vuit rebels, provinents de les muntanyes de Qandil, i 26 refugiats kurds de camps com el de Makhmour, al sud de Mosul. Ankara va definir l'acció com una rendició per part dels kurds, paraula que el PKK ha volgut evitar en tot moment. Segons l'organització, el lliurament és una instrucció expressa del seu líder empresonat, Abdullah Ocalan.

El grup va ser rebut al Kurdistan del Nord per les autoritats turques, que van procedir a les detencions, i per milers de kurds que van celebrar la seva arribada. Paral·lelament, el Partit de la Societat Democràtica (DTP) va convocar manifestacions de suport a Amed (Diyarbakir, en turc), Batman i Mardin, entre d'altres ciutats kurdes, i també a Istambul.

D'altra banda, els dos principals partits turcs de l'oposició, el Partit del Moviment Nacionalista (MHP) i el Partit Popular Republicà (CHP) no han trigat a sortir a l'atac, i han denunciat tant els militants del PKK com, de passada, el Govern del president turc, Recep Tayyp Erdogan. El líder del MHP, Devlet Bahçeli, ha titllat els integrants de la comitiva de "terroristes sanguinaris", i ha assegurat que les "línies vermelles de Turquia han estat violades pel Partit de la Justícia i el Desenvolupament" (AKP, el partit de Govern). Tampoc s'ha mossegat la llengua Deniz Baykal, del CHP, el qual veu l'acció com la implementació en secret del full de ruta d'Abdullah Ocalan, el contingut del qual encara no es coneix. Baykal nega així qualsevol iniciativa política a Erdogan, i atribueix tots els moviments del procés de pau a les files del PKK.

Una acció amb precedents
L'any 1999 alguns grups de militants del PKK també van creuar la frontera amb la intenció d'avançar en la resolució del conflicte. Llavors, però, la justícia turca no va dubtar a detenir-los immediatament i empresonar-los per pertinença al PKK, considerat organització terrorista a Turquia i la Unió Europea. Alguns d'aquests rebels encara es troben a la presó.

Més informació:

Més informació a la fitxa del Kurdistan i al dossier Pobles i nacions d'avui: Kurdistan.