Notícia

Els liberaldemòcrates escocesos votaran contra la celebració d'un referèndum d'independència

Ho han decidit en una trobada a porta tancada, dies després que alguns 'libdem' s'hi pronunciessin a favor a títol individual · Alex Salmond veu com es complica així la possibilitat de tirar endavant la consulta l'any vinent, per manca de suports parlamentaris.

El Partit Liberaldemòcrata d'Escòcia ha descartat aquest divendres l'opció de donar suport a la iniciativa estrella del primer ministre Alex Salmond (SNP), que pretén celebrar un referèndum per preguntar als escocesos entre tres opcions sobre el futur constitucional del país: estatus quo, més auotgovern o independència. En una conferència a porta tancada a Dunfermline (Dùn Phàrlain, en gaèlic escocès) els liberaldemòcrates han discutit quina ha de ser la posició del partit quan l'SNP dugui la qüestió al Parlament escocès. El libdem, que es defineix com a partit federalista però contrari a la independència del país cèltic, té entre les seves files a militants i càrrecs que defensen que caldria dur a terme el referèndum, tal i com es va fer públic fa unes setmanes.

El vot negatiu dels liberaldemòcrates és una mala notícia per les aspiracions dels independentistes escocesos, ja que aquella formació és la que, d'entre els partits unionistes, més números tenia per recolzar el referèndum, i també perquè els seus 16 diputats, sumats amb els 47 de l'SNP, els 2 dels verds i un d'independent superaven amb un estret marge els 65 diputats necessaris.

De tal manera que, a hores d'ara, és difícil que els laboristes i sobretot els conservadors canviïn el sentit del seu vot i és probable, per tant, que Salmond hagi de renunciar a la consulta durant aquesta legislatura, malgrat les crides que ha fet l'SNP perquè "tots els partits recolzin la votació sobre el referèndum".

D'altra banda, és clar que si no es pot fer la votació el 2010, la qüestió de la independència serà present de nou -o potser amb més intensitat- a les eleccions parlamentàries del 2011, a les quals l'SNP hi acudirà amb l'aval d'una tasca de govern ben valorada i amb la majoria d'enquestes apuntant a un creixement important.

És per això que alguns analistes consideren que el debat sobre l'autodeterminació d'Escòcia és lluny encara de quedar aparcat. És el cas del prestigiós periodista Iain Macwhirter, qui a les pàgines del Herald Scotland pronostica que "el veto dels libdem fa inevitable el referèndum". Macwhirter defensa que la negativa del Partit Liberaldemòcrata a governar amb l'SNP si Alex Salmond no es desdeia del referèndum, després de les eleccions del 2007, va ser un error estratègic ja que, al cap i a la fi, els nacionalistes escocesos no tindrien majoria parlamentaria per tirar endavant la consulta. Així, l'SNP va tirar endavant un govern en minoria, al capdavant del qual ha demostrat una solvència suficient com per revalidar i millorar els seus resultats a les properes eleccions, quan potser els libdem siguin menys necessaris aritmèticament. Macwhirter, en definitiva, descriu l'escenari del 2011 amb un SNP reforçat i la intensificació del discurs sobiranista de laboristes i liberaldemòcrates. Un escenari on la qüestió del referèndum de cap manera podrà ser aparcada.

Més informació:

Més informació a la fitxa d'Escòcia i al dossier Pobles i nacions d'avui: Escòcia.