Notícia

El Govern xilè entregarà terres a més de cent comunitats maputxes de l'Araucània

Els pobles afectats desconfien de l'anunci, mentre el responsable del ministeri d'Afers Indígenes assegura que s'ha entrat en un camí 'd'enteniment, diàleg i confiança' · Diverses comunitats continuen amb la política d'ocupació de terres, accions que la policia reprimeix amb detencions i, en alguns casos, violència.

L'Administració de Michelle Bachelet ha anunciat aquesta setmana que planeja la concessió de terres a un total de 115 comunitats maputxes, en un intent de rebaixar la tensió entre els indígenes i el Govern. El ministre d'afers indígenes, José Antonio Viera-Gallo, ha dit que l'executiu comprarà una sèrie de propietats que posteriorment entregarà a diverses comunitats. L'entrega es farà efectiva el gener vinent i, segons el ministre, simbolitzarà "un nou esperit que es nota a la regió, i no tan sols a les comunitats, sinó també a les organitzacions de la societat civil", i ha afegit que "esperem que aquest clima es vagi aprofundint, disminueixin els conflictes i es restableixi el diàleg". Caldrà veure com és rebut l'anunci entre la població maputxe, i si finalment es traduirà en una reducció de la conflictivitat o no.

De moment, diverses veus indígenes s'han mostrat desconfiades respecte a la possible concessió de terres. Per exemple, el werkén -autoritat- de la Comunitat Autònoma de Temucuicui, Jorge Huenchullán, s'ha mostrat pessimista tot dient que "sabem que els compromisos no es compliran perquè, si fos així, el Govern hauria solucionat el problema fa un any", i ha negat que l'Administració tingui voluntat política de resoldre les demandes de terres.

Continuen les ocupacions
Mentrestant, d'altres comunitats maputxes continuen recuperant les seves terres ancestrals de mans de terratinents i empreses d'explotació de recursos. Més de cent maputxes han pres, segons informa el diari Azkintuwe, una finca anomenada El Canelo, a Tirúa, i propietat de l'empresa forestal Volterra.

Pocs dies abans, a un altre punt del País Maputxe, prop d'Osorno, la policia xilena va desallotjar i detenir unes 25 persones que havien ocupat la hisenda Pisu Pisué.

Un exrelator de l'ONU, contra la llei antiterrorista
El mitjà alternatiu Mapuexpress publica una entrevista a l'exrelator de l'ONU sobre drets humans i llibertats fonamentals dels indígenes, Rodolfo Stavenhagen, qui es mostra molt crític amb els mètodes utilitzats per l'Estat xilè per combatre la resistència maputxe. L'exrelator es mostra "preocupat" perquè "es segueix aplicant la legislació antiterrorista de l'època pinochetista per delictes d'ordre comú [com per exemple incendis o ocupacions] als quals s'acusa els maputxes". Stavenhaguen considera una violació dels drets humans dels maputxes "aplicar aquesta legislació i així criminalitzar una acció política vinculada a la defensa del territori i els seus drets reconeguts internacionalment [pel conveni 169 de l'OIT, entre d'altres]".

Més informació: