Notícia

Irlanda del Nord assumirà les competències sobre justícia el mes d'abril

L'acord entre el Sinn Féin i el Partit Unionista Democràtic (DUP) ha arribat després de deu dies de negociacions, durant els quals s'havia arribat a posat en perill la continuïtat del Govern de coalició entre unionistes i republicans.

Unionistes i republicans han acordat finalment un pacte que permetrà dur a terme la transferència de les competències sobre justícia i policia de Londres cap a Belfast. Les discussions han durat deu dies, i el principal obstacle han estat les resistències del Partit Unionista Democràtic (DUP) a tancar un acord que potenciarà l'autogovern d'Irlanda del Nord i que pot ser mal vist per les seves bases.

L'estancament sobre aquesta qüestió havia posat darrerament en perill el govern de coalició entre el DUP i el Sinn Féin, i havia motivat la intervenció a les negociacions de Gordon Brown i Brian Cowen, els primers ministres britànic i irlandès, respectivament. Fins que, dijous a la nit, els 35 diputats del DUP van acordar donar suport a l'acord, que inclou una votació a l'Assemblea d'Stormont, el 9 de març -un tràmit-, i la transferència de les competències el 12 d'abril.

Entre els compromisos que han desencallat l'acord hi ha la inclusió de reformes en la gestió de les desfilades orangistes, amb l'abolició de la Parades Commission, una de les principals demandes dels unionistes. És el preu que ha pagat el Sinn Féin per obtenir finalment el traspàs d'aquestes dues competències claus: una qüestió que, en cas de no haver-se resolt, podria haver desembocat en la sortida dels republicans del Govern, un daltabaix al procés de pau i una probable crisi institucional.

Ara, el viceprimer ministre Martin McGuinness, del Sinn Féin, ha declarat que "aquest podria ser el dia que el procés polític [d'Irlanda] del nord va assolir la majoria d'edat". El primer ministre, Peter Robinson, del DUP, també ha manifestat la seva satisfacció declarant que "aquest és un gran acord, un acord que puc recomanar" en al·lusió al bàndol unionista. Altres partits que han donat suport a l'acord són el Partit de l'Aliança, el líder del qual -David Ford, possible futur titular del ministeri de justícia-, ha assegurat que "això és el que el poble d'Irlanda del Nord ha esperat tant temps", i qu la transferència de competències significa que "l'Executiu pot tornar a l'autèntica feina de proveir serveis de qualitat i d'enfortir la nostra economia".

Des de les files de l'SDLP han fet una crida a treballar amb l'acord "no creant-hi problemes sinó evitant possibles errades o problemes que pugui contenir, de manera que el puguem millorar".

Entre les formacions crítiques amb el pacte Sinn Féin-DUP s'hi troben el Partit Unionista de l'Ulster (UUP), que ha dit que encara no han tingut accés al document i, especialment, la Veu Unionista Tradicional (TUV), formació que ha acusat els diputats del DUP de "desfer-se com ninots de neu quan ha arribat l'escalfor.

Imatge: Martin McGuinness i Peter Robinson, líders del Sinn Féin i el DUP, respectivament (Wikipedia).

Més informació:

Més informació al Dossier Pobles i nacions d'avui: Irlanda.