Notícia

L'Assemblea de la República Sèrbia aprova la polèmica llei de consultes

El líder serbobosnià Milorad Dodik insisteix que l'objectiu de la nova legislació no és el trencament amb Bòsnia i Hercegovina · Els referèndums no seran vinculants, i és probable que la primera qüestió que es dugui a consulta sigui sobre els Acords de Dayton · La llei desperta forts recels dins i fora del país.

La llei de referèndums de la República Sèrbia de Bòsnia i Hercegovina ja és una realitat. Després de dues sessions de discussions, els diputats al Parlament regional han donat avui un clar recolzament a la proposta de Milorad Dodik, amb 46 vots a favor, 16 en contra i sis abstencions. D'aquesta manera, la cambra legislativa de la República Sèrbia, una de les dues entitats federades en les que es divideix el país, es dota de la capacitat de convocar referèndums no vinculants.

Si bé el debat parlamentari no ha incidit sobre quines qüestions podrien ser consultades sota la nova llei de referèndums, és previsible que aquesta sigui utilitzada com una nova arma per part del president serbobosnià Milorad Dodik, molt crític amb les conseqüències polítiques dels Acords de Dayton. Aquest tractat, que va posar punt i final a la guerra de Bòsnia l'any 1995, establia l'actual divisió administrativa del país així com fixava el mandat d'un Alt Representant per Bòsnia i Hercegovina, encarregat de supervisar la implementació dels acords internacionals.

Milorad Dodik ha qüestionat en diverses ocasions la legitimitat de l'enviat especial de la Unió Europea, paper que actualment ocupa Valentin Inzko, i fins i tot ha amenaçat en celebrar un referèndum per independitzar l'entitat serbobosniana. Amb l'aprovació de la nova legislació aprovada avui, molts són els temors, dins i fora de Bòsnia i Hercegovina, que la República Sèrbia pugui organitzar consultes que amenacin la fràgil estabilitat del país.

És el cas, per exemple, dels diputats bosnians musulmans al Parlament, que ahir van abandonar la sessió com a mostra de protesta contra una legislació que consideren “inconstitucional i que viola els Acords de Dayton”.

Valentin Inzko ja ha dit que un referèndum que qüestioni els Acods de Dayton “violarien la Constitució i el propi acord de pau”. Per la seva banda, l'ambaixada dels Estats Units a Sarajevo ha assegurat que Washington consideraria “una provocació qualsevol referèndum que poses en perill l'estabilitat, la sobirania o la integritat territorial de Bòsnia i Hercegovina”.

Finalment, el president de Croàcia, Stipe Mesic, ha tornat a amenaçar els serbobosnians amb una resposta militar en cas que “hi hagi un intent de secessió”.

Amb tot, Milorad Dodik ha volgut treure ferro al tema i ha negat que l'objectiu de la nova llei sigui posar les bases per a la independència de l'entitat sèrbia o qüestionar els Acords de Dayton, sinó més aviat “reflectir el dret constitucional de la República Sèrbia d'organitzar aquest territori”.

Més informació: