Notícia

Canvi d'estratègia a l'Scottish National Party per salvar el referèndum d'independència

El partit d'Alex Salmond presentarà al Parlament d'Escòcia un esborrany enlloc d'un projecte de llei, per així prolongar el debat fins més enllà de les eleccions al Parlament del Regne Unit · Amb l'actual correlació de forces a Holyrood, la votació sobre el referèndum està perduda, ja que els principals partits de l'oposició hi estan en contra.

Els independentistes de l'SNP han anunciat avui un canvi en els plans per presentar al Parlament d'Escòcia un referèndum d'autodeterminació. Es tracta de dur a Holyrood no un projecte de llei, tal i com estava previst, sinó un esborrany que introdueixi un període d'uns mesos per discutir-lo, i al final del qual es faci la votació a la cambra. D'aquesta manera, el líder independentista i primer ministre Alex Salmond s'evita una derrota segura en primera instància, ja que les tres principals formacions de l'oposició -laboristes, conservadors i liberaldemòcrates- ja han dit que votarien en contra del projecte de llei.

El primer ministre ha argumentat per aquesta prolongació que "és perfectament possible, donat els canvis de posició que hem vist al Partit Laborista i al Partit Liberaldemòcrata [sobre el referèndum] que quan passem l'atmosfera febril de la campanya per a les eleccions generals del Regne Unit, els diputats escocesos tindran una oportunitat més bona per tenir en compte el concepte i el principi sobre si el poble escocès ha de ser consultat sobre el seu futur constitucional".

En efecte, la mesura donaria als independentistes prou temps com per superar les eleccions a Westminster, que han de tenir lloc abans d'aquest estiu, i impediria a l'oposició acabar amb el debat sobre la independència.

Salmond també ha explicat quina formulació proposaria el seu partit per a la pregunta del referèndum, una qüestió que ha anat variant al llarg dels mesos. La proposta de l'SNP consisteix en fer dues preguntes enlloc d'una: la primera demanaria als ciutadans si donen suport a la independència, i la segona si donen suport a la transferència de més competències de Westminster cap a Holyrood. Un assumpte que quedaria pendent de ser debatut seria el grau d'autogovern proposat a la segona pregunta: un volum moderat de transferències, com ho va proposar la Commissió Calman, o bé una fórmula de transferència de pràcticament totes les competències, coneguda entre els independentistes com la Devolution Max.

Més informació:

Més informació a la fitxa d'Escòcia i al dossier Pobles i nacions d'avui: Escòcia.