Notícia

El principal partit del Sudan del Sud es retira de les eleccions al nord

L'SPLM no presentarà candidat a les presidencials ni als estats del nord, tot argumentant que el president Omar al-Baixir manipularà les eleccions que tindran lloc a partir del diumenge · El cap d'estat sudanès amenaça de respondre al boicot amb la suspensió del referèndum d'independència del Sud previst per al 2011.

Les esperances que les properes eleccions sudaneses signifiquessin un pas endavant en el procés de pau i la normalització del Sudan s'han vist trencades pel boicot anunciat per la principal força del Sudan del Sud, el Moviment Popular d'Alliberament del Sudan (SPLM), el qual denuncia nombroses irregularitats per part del partit de govern de cara als comicis que comencen diumenge vinent.

L'SPLM ha decidit que no es presentarà a tretze estats del nord, i tampoc presentarà candidat presidencial. La formació sud-sudanesa considera que el president de la república, Omar al-Baixir, del Congrés Nacional (NCP), ha manipulat les eleccions amb l'alteració del cens de votants.

Les eleccions d'aquest diumenge seran les primeres d'ençà del 1986, i agruparan els comicis presidencials, legislatius i municipals. Són especialment sensibles perquè es produeixen en el marc del fràgil acord de pau de 2005, que va portar el líder dels rebels independentistes del Sud, Salva Kiir, a ocupar la vicepresidència del país. I, encara més, perquè signifiquen un preludi essencial per al referèndum sobre la independència del Sudan del Sud, previst per al gener del 2011 i on el 'sí' té moltes possibilitats de guanyar.

La decisió de l'SPLM de boicotejar les urnes podria complicar l'escenari si al-Baixir decidís posar traves al referèndum, malgrat ser un dels punts principals de l'acord de pau de 2005.

Més informació: