Notícia

El Correlingua a favor del gallec arrenca amb 4.000 alumnes a Santiago de Compostel·la

Un any més, alumnes de primària i secundària surten al carrer en una cursa simbòlica a favor del gallec· 'Galego: a forza do noso amor' és l'eslògan d'aquesta edició · El Correlingua ha començat aquest dissabte a Santiago i acabarà el dia 14 a Monterrei, després d'haver passat per catorze pobles i ciutats d'arreu del país.

Aquests dies se celebra a Galícia una nova edició del Correlingua, una iniciativa de diverses organitzacions del món de l'educació i de la llengua en què els alumnes de primària i secundària dels diversos centres del país surten al carrer per protagonitzar una cursa popular a favor de l'ús del gallec a l'escola. El dissabte es va fer el tret de sortida a la capital, Santiago de Compostel·la, amb la participació d'uns 4.000 alumnes, en una cursa que va acabar a la cèntrica plaça do Obradoiro, on es va escenificar una obra de teatre satírica sobre la situació del gallec, i es va llegir el manifest del Correlingua.

Les activitats no es queden a Santiago, sinó que durant catorze dies recorreran totes les capitals de província i d'altres poblacions d'arreu del territori gallec. Monterrei, a la comarca de Verín (Ourense), serà l'escenari de la darrera etapa del Correlingua d'enguany, que se saldarà amb una participació total d'uns 40.000 alumnes, segons els càlculs de l'organització.

Aquesta activitat, que té referents similars a d'altres nacions com el Correllengua, als Països Catalans, o Ar Redadeg, a la Bretanya, aquest any homenatga a l'escriptor Uxío Novoneyra, i d'aquest en pren l'eslògan: "Galego: a forza do noso amor". Està organitzat per l'Asociación Socio-Pedagóxica Galega (AS-PG), la Confederación Intersindical Galega (CIG), A Mesa pola Normalización Lingüística, Equipos de Normalización Lingüística i els consells de Lugo, Pontevedra, Vigo i Compostel·la.

Segons va explicar el secretari nacional de la CIG-Ensino, Anxo Louzao, el Correlingua és un acte "lúdic i reivindicatiu perquè els joves prenguin consciència de la necessitat d'utilitzar el gallec i posin en valor el patrimoni de Galícia".

La qüestió de la llengua és ben viva en una legislatura en què el Govern del Partit Popular de Galícia vol plantejar reformes importants pel que fa a l'ensenyament del gallec a l'educació, que reduirien de manera dràstica la quantitat d'hores i que, segons el mateix Louzao, són "atacs i desprestigis" contra l'idioma propi de Galícia.

A mitjans d'abril passat, un conjunt d'organitzacions socials i culturals gallegues van denunciar a Brussel·les "la política de desmantellament del gallec" per part de l'executiu autonòmic.

Imatge: Edició anterior del Correlingua (CIG).

Més informació:

Més informació a la fitxa de Galícia i al dossier Pobles i nacions d'avui: Galícia.