Notícia

Nous enfrontaments entre l'exèrcit del Sudan del Sud i grups dissidents armats

Tretze soldats han mort a l'estat de Jonglei, on l'exdirigent de l'SPLA George Athor lidera un grup rebel · Athor es presentava a les eleccions a l'estat de Jonglei, però les va perdre i va acusar les autoritats del Sudan del Sud d'haver manipulat els comicis · El Govern sudista acusa el general rebel de treballar per Khartum i voler desestabilitzar el país.

Les armes continuen parlant al Sudan del Sud, pocs mesos abans de la celebració del referèndum d'independència previst pel gener de l'any vinent. Dimarts l'SPLA (Exèrcit d'Alliberament del Poble Sudanès, en anglès), la força que controla aquest territori autònom, s'ha enfrontat a un grup rebel liderat per George Athor Deng, exmembre del propi SPLA però enfrontat al Govern sudista des que va ser derrotat a les eleccions celebrades l'abril passat. Athor es presentava com a candidat a governador de l'estat de Jonglei, i en perdre va acusar el Govern del Sudan del Sud de manipular el resultat de les eleccions. De llavors ençà, s'han produït diverses topades entre les seves tropes i l'SPLA, però també hi ha hagut demandes creuades a favor del diàleg i la unitat.

A l'escaramussa de dimarts van perdre-hi la vida deu rebels i tres soldats de l'exèrcit regular. Fonts de l'SPLA han explicat que estaven buscant l'amagatall de George Athor, que s'ha vist obligat a fugir cap al sud de l'Estat. Aquest dissident és responsable de diversos atacs contra les tropes del Govern a Jonglei i a l'Estat veí d'Unity, en algunes ocasions acompanyat d'altres grups rebels. En declaracions recollides per Reuters, un portaveu de l'SPLA ha assegurat que Athor té actualment menys de 30 homes, i s'ha mostrat confiat que la captura del dirigent rebel serà realitat "en qüestió de dies".

El Moviment d'Alliberament del Poble Sudanès (SPLM), l'autoritat política corresponent a l'SPLA i força governamental al Sudan del Sud, assegura que la violència de grups com el d'Athor ve dirigida i alimentada des de Khartum, la capital del Sudan, que podria estar interessat en desestabilitzar la regió sudista per tal d'impedir un referèndum d'independència que, molt probablement, acabaria separant el sud, la regió del país més rica en petroli.

Més informació: